22 januari 2012

Is de lange rente uitgedaald? Maar het moet toch eerst slechter worden..


Het financiële systeem moets de afgelopen vier jaar twee enorme schokken verhapstukken.
Bij de eerste schok kwam men er ineens achter (een Minsky moment) dat al die leningen met hypotheekconstructies helemaal niet veilig waren, omdat huizenprijzen toch ineens bleken te kunnen dalen over heel het land. Mortgage backed securities zijn nog steeds zo eng dat er gezien hun ratings idiote rendementen op te behalen zijn. Je kunt pensioenfondsbesturen desalniettemin niet warm krijgen om hierin te beleggen (al is er wel een groeiende belangstelling (terecht denk ik) om in Nederlandse particuliere hypotheken te beleggen). Heel het op mortgage backed securities gebaseerde bankstelsel stortte plotseling ineen, toen Lehman failliet ging en alles waarvoor lehman garant stond, al het door Lehman gegeven onderpand werd tegen ramsj prijzen verkocht. Die ramsj prijzen werden aangezien voor de echte prijzen en het bankwezen leek failliet. De Amerikaanse regering sprong in met TARP en het bankwezen werd met $ 800 miljard geherkapitaliseerd.
Via quantitative easing werd daarna de boel verder gerepareerd. Na die enorme eerste schok schoot de rente omhoog.

Al erg snel na de schok van de rommelhypotheken kwam de volgende grote schok: staatsleningen van heel wat landen in Europa zijn in geen velden of wegen te vertrouwen. Banken die deze dingen als risicoloos zagen en er geen kapitaal voor reserveerden werden gezien als zwakke banken.
Er kwam een nog grotere massa liquiditeitssteun los van de centrale banken dan bij de eerste schok. De herkapitalisatie van de Europese banken is pietluttig met zo'n € 115 miljard gepland en dat extra kapitaal komt maar niet los (wat een prutsers zijn we toch in Europa), maar de ECB doet onder het bewind van Super Mario ineens geweldig zijn best met drie jaars deposito's in onmetelijke hoeveelheden.
Je ziet diverse beren al vertwijfeld roepen dat een paar weken geleden Europa helemaal toast was, door de grond gezakt, totaal failliet en dat het de bulls nu in de bol is geslagen. Misschien krijgen de bren straks weer gelijk, als men zo blijft treuzelen met extra bankkapitaal.

De rentedaling in de tweede schok is bijna even groot geweest als bij de eerste schok. Dat lijkt nu wel voldoende te zijn geweest. de rente is veel te hard gedaald en de daling duurt bij zo'n schok kennelijk niet zo erg lang. De trend op iets langere termijn is nu wel omlaag geweest en dat kan de stijging nog enigszins tegenhouden. Maar als het in Europa ex de PIGS niet eerst veel erger moet worden voor er een oplossing kan komen, omdat de ECB/EFSF/ESM/IMF voldoende hun best aan het doen zijn. Men staat ineens te dringen om Italië te herfinancieren tegen veel te hoge rentes zo lang als het duurt. Dat was niet voorzien, er zou niemand zo gek zijn om ook maar een cent nieuw geld in Italië te steken, het kan verkeren. Hedge funds denken met de hulp van banken en hun drie jaars deposito's ineens heel anders over.

Het plaatje laat zien dat de rentedaling groot genoeg is geweest, er is alleen steun van de dalende trend , maar die kan ineens voorbij zijn (nog niet erg waarschijnlijk voorlopig) en er komt straks ook nog steun van de minicycle die naar beneden gaat, waardoor de FED QE3 gaat organiseren (maar dan gaat de lange rente toch stijgen).
Enige tijd terug had je allerlei profeten (zoals Pimco) dat je toch wel helemaal van je lotje getikt was als je lange staatsleningen kocht. Die zijn ineens helemaal om en vinden de 30-jaars rente veel te hoog ten opzichte van de 10-jaars rente. Het zou zo maar eens kunen dat diezelfde profeten nog eens om moeten gaan en opnieuw gaan zeggen dat beleggen in 30-jaars leningen niet zo'n geweldig idee is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten