8 januari 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het macro economisch nieuws van de afgelopen week was prima.

De barometers voor de industrie, de PMI's/ISM stegen bijna overal. Vooral die van India steeg netjes en de ISM was ook keurig, met vooruitzicht op verdere stijging.
De draai omhoog in zo veel landen was het meest positieve. Dit suggereert slechts een milde recessie in Europa en een soft landing in China.

De werkgelegenheidsgroei met 200.000 in de VS was goed. De werkloosheid daalde, ook de langdurige. De participatiegraad verbeterde niet, dat blijft een zorg. Initial claims voor werkloosheid met 372.000 was OK.

In Europa was het vooral de mislukte plaatsing van aandelen Unicredit met 43% korting (maar het kapital is wel uitgebreid) en het nieuwe recordberoep op deposito's bij de ECB dat het feestje bedierf (in de VS deden financials het wel goed). Het Spaanse overheidstekort viel zwaar tegen met 8% in 2011. Het renteverschil met Duitsland van de zwakke landen zoals Frankrijk is weer aan het stijgen, vooruitlopend op de downgrades.
De lange rente in Italië kroop weer boven de 7%, terwijl het de fiscus echt menens is om belastingontduiking aan te pakken: in een skiparadijs pakte men vorige week 42 rijders van een Ferrari/andere zeer dure automobielen aan die opgegeven hadden minder dan 30.000 euro per jaar te verdienen.

In China deed de beurs het slecht omdat de centrale bank het verwachte nieuwjaarscadeautje niet uitdeelde en Wen Jiabao meldde dat het eerste kwartaal moeizaam zou zijn. De PMI's waren goed, voor de industrie kwam hij weer boven 50 (maar seizoensaanpassingen kloppen niet) en voor non- manufacturing was er een stijging van 49,7 naar 56,0.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten