29 januari 2012

Business Insider: rapport PVV over euro zorgt voor val kabinet: weg met zelfmoordpact van de eurolanden


Zoals aan een blog als Business Insider wel is toevertrouwd had men wel een pakkende kop klaar liggen over het rapport dat Lombard Street voor de PVV heeft geschreven over de euro: The report that will blow up the Eurozone (http://www.businessinsider.com/the-report-that-will-blow-up-the-eurozone-2012-1).
Er begint al een en ander uit te lekken van dit rapport (o.a. in het Algemeen Dagblad). Gaat dit rapport de onderhandelingen over de eurocrisis ondermijnen?

De onderhandelingen over het kwijtschelden van Griekse schulden, verlenging van looptijden tot 30 jaar met rentes van 3,6% maken vorderingen, zo lezen we elke dag. Portugal is zich warm aan het lopen om ook zo iets moois uit te onderhandelen.

Ondertussen begint het geduld van o.a. Duitsland op te raken. De budgettsaar van de EU moet er nu echt komen en de Grieken hebben het recht om hun overheidsuitgaven te bepalen verloren aan Brussel. Elke keer blijkt weer dat Griekenland meer geld nodig heeft om hun overheidsschulden naar 120% van het BNP in 2020 terug te dringen, nog steeds een veel te hoge schuld.

Wat weet Charles Dumas van Lombard Street te voorschijn te toveren dat ons de stuipen op het lijf moet jagen?
1. Zuid Europa heeft een permanente steun van 5% van het Euro BNP nodig, ofwel € 150 miljard, om de situatie te stabiliseren. Duitsland moet dan elk jaar € 60 miljard extra ophoesten, Frankrijk € 50 miljard en Nederland € 15 miljard (niet eenmalig, maar elk jaar!)
2. De euro is een soort zelfmoordpact dat alleen maar ellende en geen welvaart heeft gebracht aan Duitsland en Nederland. Door voortdurend lonen te matigen heeft het Duitse (en de laatste tijd ook Nederlandse) bedrijfsleven flink marktaandeel gewonnen, maar de mensen zijn geen steek wijzer geworden. In Zuid Europa stegen de lonen veel beter en daar heeft men wel geprofiteerd van de euro via hogere lonen, lagere rentes en hogere overheidsuitgaven.
3. Henk en Ingrid hebben sinds de invoering duizenden euro’s aan koopkracht ingeleverd vanwege het euro-avontuur.

Kortom, volgens Charles Dumas moeten Duitsland en Nederland zo snel mogelijk de Eurozone verlaten. De PVV heeft hier een wervende taak te verrichten en samen met de in de peilingen de grootste partij in Nederland, de SP, begint er zich bijna een meerderheid af te tekenen om de euro in de vuilnisbak te stoppen. (Een en ander doortrekkend betekent dit: Nederland moet eens ophouden te veel te exporteren, het overschot op de lopende rekening terugbrengen via een niet zo concurrerende gulden en grote verhoging van de overheidsuitgaven aan zorg en uitkeringen).

Business Insider dicht de PVV goede kansen toe het rapport van Lombard Street voldoende breed uit te meten in de pers en dat zullen ze zo voortvarend doen dat men het kabinet dat de euro nog wel wil handhaven niet meer kan steunen. Dan zit men wel in een moeilijke situatie, want behalve de SP zit niemand te wachten op nieuwe verkiezingen. Wim Kan zou zingen dat er dan weer volop gelijmd moet worden door Mark.
De ogen van de Duitsers worden dan geopend, zo denkt men dan en weg is de euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten