3 januari 2012

tien voorspellingen voor 2012

Het is de laatste tijd een populaire bezigheid geweest bij vele voorspellers om tien dingen te voorspellen die niet zo consensus zijn.
Laat ik ook eens een duit in het zakje doen.

1. De eurocrisis wordt langzaam minder, het vertrouwen in Italië en Spanje komt langzaam terug (helaas zal dit niet gebeuren met Griekenland en vermoedelijk ook Portugal). Alle bij elkaar verzonnen hulpmiddelen (EFSF, ESM, extra kapitaal IMF, steun aan banken door ECB zoals 3 jaars deposito's) zijn voldoende, vooral bij terugdringing van de overheidstekorten en extra aansporing van Italiaanse en Spaanse banken om hun eigen staatsleningen te kopen (met geld van ECB). In Spanje lijkt dit nu al op grote schaal te gebeuren.

2. De aandelenbeurzen gaan langzaam, met weinig volatiliteit, omhoog. Dit zal ongeveer gebeuren zoals aangegeven in de vorige blogpost 2012=1999 http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/12/eurocrisis-vergeleken-met-aziecrisis.html of in de post over de vergelijking met de paniek van 1907. D.w.z. een S&P van 1400-1500 eind 2012. De angsten voor veel volatiliteit in de eerste helft ban 2012 zijn overdreven. Na de zomer kan de beurs wat van de kook raken door Griekenland (ooit moet dat fout gaan, al was het maar door de demografie, maar ik denk dat Griekenland het nog wel een half jaar uithoudt).
Lagere volatiliteit en stijgende dividenden horen de belangrijkste redenen te zijn voor een stijging van de beurzen en toegenomen vertrouwen voor 2013.

3. De Amerikaanse huizenmarkt gaat overtuigend herstellen in 2012.

4. De Duitse huizenmarkt herstelt eindelijk wat duidelijker, terwijl andere vastgoedmarkten in Europa verder wegzakken (inclusief de huizen- en kantorenmarkt in Nederland). De lage rente houdt de prijsdaling voor echt goed, langdurig verhuurd onroerend goed in de slechte landen beperkt.

5. Het renteverschil tussen Italië en Duitsland zal dalen tot onder 3%.

6. Veilige sectoren als voedsel en dranken, gezondheidszorg zullen het goed doen, zelfs in een jaar met een behoorlijke stijging van de beurzen. Ook veilige landen als Zwitserland, het VK en de VS kunnen het opnieuw goed doen.

7. De Zhou put (baas van de Peoples Bank of China) is belangrijker dan de Bernanke put. De beurzen van de BRIC's zullen het goed doen. Brazilië is al aan een opmars bezig, China staat in de startblokken en later dit jaar zullen India en Rusland aansluiten.

8. De grondstoffenprijzen zullen betrekkelijk weinig stijgen. Koper zal het beter doen dan goud. De olieprijs wordt gestut door een China put op $100 waaronder ze de strategische oliereseves flink zullen uitbreiden. Vanwege de zwakke groei in Europa en China zal de stijging van de olieprijzen gering zijn.

9. De Apple TV wordt een succes. Technologische vooruitgang wordt onderschat, niet alleen in de IT, maar ook op medisch gebied (doorbraken bij kanker zijn nabij).

10. China zal bij de overgang naar de nieuwe president bekend maken de een kind politiek te gaan versoepelen.

Verder heb ik nogal consensusverwachtingen over een sterkere dollar tegenover de euro, al zal die stijging niet groot zijn, in Zuid Europa zit men nog een tijd in een flinke recessie, de inflatie gaat wereldwijd dalen (waardoor QE3 komt in de VS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten