28 januari 2012

Groei vierde kwartaal in VS 2,8%: ex voorraden slechts 0,85%


Het plaatje van Ecompic laat goed zien waar de groei van het BNP per kwartaal in de VS vandaan kwam.
Gisteren publiceerde men de vierde kwartaalcijfers: 2,8%. Dat is op zich een goed cijfer, maar omdat de bijdrage van de voorraden 1,94% was, had de markt er geen goed woord voor over. Volgend kwartaal gaan voorraden weer van de groei aftrekken.
Meestal wordt een deel van van de voorraadbijdrage ongedaan gemaakt door de netto export, zo ook in het vierde kwartaal.
De overheid drukte de groei alweer met ongeveer 1%. Vooral lagere uitgaven aan defensie drukten de groei (die druk wordt vermoedelijk minder in 2012, al zal men gelukkig wel ook in 2012 minder zal uitgeven aan bommen en granaten als Iran zich koest houdt), maar ook de lokale overheden bezuinigden er flink op los (na het tweede kwartaal dit jaar zal dit minder worden).
De groei van de consumptie bleef redelijk op peil (dat zal ook in het eerste kwartaal zo zijn, zo lijkt het), dit viel iets tegen omdat men zoveel dingen (goods) had gekocht.
Bij de investeringsgroei is het opbeurend dat de huizenbouw (residential investment) weer goed bijdroeg, maar de bouw was toch niet blij omdat structures weer diep negatief was. Investeringen in software & equipment hobbelden door, dat was eigenlijk tegenvallend vanwege de belastingvoordelen die eind 2011 afliepen (maar de geaccelereerde kredietgroei in december geeft aan dat men toch in het bedrijfsleven flink aan het kopen is geslagen en dat zullen we terugzien in hogere investeringen in het eerste kwartaal van 2011).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten