3 januari 2012

ISM valt mee, nog kleine verdere stijging verwacht


De vorige ruim twee jaar vergeleek ik de ISM, de barometer van de Amerikaanse industrie en daarmee de barometer van de wereldeconomie, met het gemiddelde herstel na een recessie. Dat gaf een mooi stuur.
Nu zijn we te ver afgeraakt van dat dieptepunt en zegt dat gemiddelde niet zo veel meer (al steeg het cijfer van deze maand mooi naar de trend).
Daarom ga ik vanaf nu de ISM vergelijken met wat de bezettingsgraad, initial claims voor werkloosheid en retail sales drie tot vier maanden eerder aangaven.
Het model geeft aan dat als de bezettingsgraad lager was dan 80 de ISM meestal steeg. Die stijging kan ongedaan gemaakt worden door een stijging van de initial claims of een daling van de (reële) retail sales. Dit model is verre van perfect, de stndaardeviatie van de afwijking met de ISM was 2,5 en zal wel gaan stijgen in de toekomst.

Ik hoop dat de regressiecoëfficiënten redelijk constant blijven (meer dan hoop heb ik niet, maar de constantes en tekens geven hoop (50 is een goed neutraal getal voor de ISM en 80 is een goed getal voor de bezettingsgraad)). De cijfers van een en ander geven aan dat de ISm de komende paar maanden nog iets gaat stijgen. Daarna gaat de ISm vermoedelijk wat dalen, omdat de intial claims dan minder zullen dalen dan in het afgelopen kwartaal, de bezettingsgraad zal stijgen en de retail sales minder sterk zullen groeien. Maar groot hoeft die daling niet te worden (niet onder de 50 voorlopig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten