6 januari 2012

start van jaar bemoedigend, JPM en GS blij, Bianco tempert verwachtingen zoals gewoonlijk


Een van de anomalieën bij beleggen is dat de eerste vijf dagen van het beursjaar iets lijkt te zeggen of de rest van het jaar de aandelen omhoog gaan. Het verband is niet heel sterk, je wint niet veel vaker dan de portier die altijd voorspelt dat aandelen omhoog gaan. In 2011 ging je er de mist mee in.

Goldman Sachs is flink aan het rekenen geslagen en vond dat in de VS bij stijging in de eerste vijf dagen er 60% kans was op stijging in de rest van het jaar.
Interessanter is dat het niet uitmaakte of je ineen recessiejaar zat of niet. Wat wel veel uitmaakte, was of je in een verkiezingsjaar zat of niet. In een verkiezingsjaar is de kans ineens 70% op stijging in de rest van het jaar.
Ze hebben een en ander ook getest voor diverse andere landen dan de VS. De sterkste samenhang tussen de eerste vijf dagen en de rest van het jaar vonden ze in Duitsland, Zuid-Afrika en Nederland (R2 63%, vgl. 50% voor de VS).
Voor Nederland heb ik erover geblogd met de cijfers van Abma (http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/01/eerste-week-januari-zegt-niet-veel-over.html).

Bianco is wat terughoudender, de eerste dagen zeggen niet zo veel als men graag zou willen (blogpost http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/01/bianco-en-eerste-weekmaand-van-jaar.html)

JP Morgan is wat positiever (zie plaatje). Al dat minend vond Lee c.s. verder dat als je in een bull markt zit, wat volgens hen het geval is op het ogenblik, je bij drie dagen stijging achter elkaar in 100% van de gevallen ook stijging in de rest van het jaar krijgt, gemiddeld zo’n 16,3%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten