1 januari 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er was erg weinig nieuws.
In Europa draaide het allemaal om de twee nieuwe staatsleningen van Italië, waarbij de korte meeviel en de lange tegenviel.In Spanje probeert Rajoy nog flink wat extra te bezuinigen door tegen zijn verkiezingsbeloften in de belastingen te gaan verhogen.

In Japan viel de industriële productie tegen en is kennelijk de economische groei in het vierde kwartaal negatief geweest.

In China gaan vanwege de vastgoedproblemen de groeivoorspellingen omlaag, maar de sterk dalende inflatie zorgt wel voor een oppeper van het consumentenvertrouwen. Ruimer monetair beleid moet in de tweede helft van 2012 een eind gaan maken aan de soft patch van 8% groei in China.

In de VS blijft men een en ander zonnig zien. De initial claims voor werkloosheid bleven met 381.000 betrekkelijk laag en men is daardoor optimistisch over de banengroei vrijdag (185.000?).
Door het gekrakeel in het congres om Obama dwars te zitten is er ineens besloten de belastingverlagingen/ door laten lopen van de uitkeringen eerst twee maanden (en dan nog een jaar) te verlengen. Het gevolg is dat brokers als JP Morgan hun groeivoorspelling voor 2012 aan het verhogen zijn. De VS gaan tegen de rest van de wereld in door hun voorraadcorrectie in 2011 die in 2012 ongedaan gemaakt wordt, extra kredietgroei (VS profiteert van het zijn van safe haven) en minder tegenwerking van de overheden (locale overheden even uitbezuinigd, federale overheid gaat pas afknijpen in 2013). N.B. de minicyclus in de VS wordt nu wel minder gunstig, daarom lijkt er wel snel een eind te gaan komen aan die opwaartse bijstellingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten