3 januari 2012

Nederlandse werkloosheid gaat exploderen door overheidsbezuinigingen en crisisangst vrouwen


In het FD ziet men de werkloosheid in Nederland stijgen door crisisangst (een mooi woord, iets voor het woord van 2012) (http://fd.nl/economie-politiek/311907-1201/werkloosheid-groeit-door-crisisangst-bij-vrouwen).

Het CPB zit nog steeds in zijn maag dat de grote stijging van de werkloosheid, die ze voorspelden bij de kredietcrisis, in veel mindere mate optrad. Men vindt nog steeds dat de werkloosheid toen veel meer had moeten stijgen en dat vele mensen onterecht nog aan het werk zijn gebleven.
Deze keer probeert men het opnieuw: de werkloosheid gaat zeer fors stijgen, omdat de vrouwen vanwege crisisangst per se willen gaan wekren om het inkomen van manlief aan te vullen. Ze hebben nu echt voldoende diploma's en laten zich niet nog een keer naar school sturen zoals bij de kredietcrisis. Ze vinden die aanvulling op het inkomen zo nodig dat ze zich niet langer laten ontmoedigen. Gelukkig kan dat ook omdat het meeste nieuwe werk bij typische vrouwenberoepen zoals in de zorg te vinden zijn.
D.w.z. de werkloosheid bij de vrouwen gaat fors stijgen omdat nieuwe vrouwen de markt willen betreden en bij mannen omdat ze door vrouwen verdrongen worden en de bouw wegglijdt. Dit brengt het vertrouwen verder omlaag en samen met de daling van de huizenprijzen komt het voorlopig niet meer goed met de werkloosheid. Ondanks de goede winsten van het bedrijfsleven in 2010 en 2011 vindrt men dat het bedrijfsleven in een zeer benarde positie is geraakt, veel slechter dan bij de kredietcrisis. Daar men onnodig veel mensen aan het werk heeft gehouden, zullen de mensen straks met bakken op straat gezet worden.

Ik denk dat het CPB iets te somber is, maar dat de werkloosheid inderdaad gaat stijgen door meer vrouwen die werk willen en door ontslagen; dat is zeer waarschijnlijk. Bovendien gaan al die lieden met bouwjaar 1950 niet de VUT in, de uitstroom richting pensioen loopt even vast. Grenzeloze uitbuiting van de babyboomgeneratie die maar door blijft werken zet door en de rekening komt te liggen bij de arme schoolverlater, die niet nog een extra opleiding wil volgen.

1 opmerking: