20 januari 2012

Grieks failliet geen Lehman: daarvoor zijn er veel te weinig CDS-en


Het plaatje laat zien dat er op Griekse staatsleningen betrekkelijk weinig bescherming via CDS-en is gekocht, s;lechts voor € 3 miljard netto. Dat is en peulenschilletje vergeleken met wat er allemaal door Lehman was geschreven. De afwikkeling van een faillissement van Griekenland is daardoor niet zo ingewikkeld als bij Lehman.
Al dat gedonder over private Sector Involvement en vrijwillig schulden kwijt schelden heeft ervoor gezorgd dat men het nut van bescherming met CDS-en als niet zo nuttig zag. Men wikkelde daarom de bescherming met cds-en voor een flink deel af.

Een en ander is nu goed doorgedrongen tot de onderhandelaars over Private Sector Involvement. Men is niet meer zo bang dat banken niet meer vrijwillig afzien van hun rechten. Men gaat de Griekse schulden herschikken op zo'n manier dat men dit ziet als een gebeurtenis waarbij cds-en uitgeoefend gaan worden.
Hoe men tot een akkoord gaat komen over Griekse schuldverlichting is onduidelijk. Er lijkt eenduidigheid over de verliezen (70%), maar dat cijfer varieerde in de tijd op duistere wijze. Het si duidelijk dat op de schulden moet worden afgeboekt, de rente moet worden verlaagd en de looptijd tot sint juttemis moet worden verlengd met een lekkertje als het weer beter gaat met het BNP van Griekenland.
Het begint ook duidelijkt e worden dat de Europese landen die krediet aan Griekenland hebben verleend net als de banken kunnen fluiten naar hun geld.

Toch is de markt heel opgewekt onder al die onderhandelingen, omdat men meer vertrouwen begint te krijgen over een ordelijke afwikkeling van het Griekse faillissement. Als datum voor het faillissment begint men nu steeds vaker 20 maart aan te houden. Griekenland hoeft dan overigens de eurozoe nog niet te verlaten, maar een einde van Griekenland in de eurozone lijkt wel dichterbij te komen. Al dat politiek kapitaal geïnvesteerd in de euro en tegenstribblende Griekse burgers houdt overigens zo'n uittreden voorlopig nog wel tegen.


Bij Portugal is de situatie enigszins vergelijkbaar. De hoeveelheid netto gekochte cds-bescherming is eveneens niet zo heel groot(€ 4,6 miljard).

bron: FT ALphaville/Reuters/Thomson http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/01/19/840851/greek-lessons-for-portugal/

1 opmerking:

  1. dietas adelgazar rapido gratis http://hostizzo.com/forum/topic201-dietas-para-adelgazar-5-kilos-en-2-dias.html ver dietas para adelgazar laa falta de información nuitricional www.dietas para
    bajar de peso rapido

    BeantwoordenVerwijderen