25 januari 2012

Obama's State of the Union: Justice is belangrijk, niet FreedomDe State of the Union is de jaarlijkse troonrede in de VS. Het geeft vaak de tijdgeest treffend aan. In de tijden van Bush draaide het allemaal om freedom, dat gebruikte hij tig keer in zijn troonredes. Bij Obama draaide het om Justice, fairness.
Dat is belangrijk, ook voor de beurzen (freedom helpt, care en justice staan voor hogere inflatie, overheidsbemoeienis en lagere winsten door te veel stijgende lonen). In ons boek hebben we drie domeinen van de tijdgeest onderscheiden (in navolging van Van Staveren en McCluskey): freedom, care en justice.

De republikeinen vinden freedom het belangrijkste: vrijheid, vrije meningsuiting, de mogelijkheid om veel winst te maken, het recht om huis en haard met wapens te verdedigen en zo min mogelijk overheidsbemoeienis.

De democraten zetten meer in op justice (het is onrechtvaardig dat de secretaresse van Warren Buffett een hoger percentage belasting moet afdragen dan haar baas; iets dat gedeeltelijk recht gezet werd door haar speciale gast te maken bij de plechtigheden als Obama's Ingrid) en care (Obamacare waarbij iedereen medische zorg kan krijgen, maar ook zorg voor een beter milieu/ schone energie e.d.; dat kwam wel voor in de State of the Union, maar niet erg prominent).

Er werden geen schokkende plannen afgekondigd die de beurs in rep en roer brachten. Over enkele dagen hintte hij overigens wel dat hij met met een groot hypothekenplan komt, hoe e.e.a. beter te herfinancieren is tegen de huidige lage rente. ("I'm sending this Congress a plan that gives every responsible homeowner the chance to save about $3,000 a year on their mortgage, by refinancing at historically low rates. No more red tape. No more runaround from the banks. A small fee on the largest financial institutions will ensure that it won't add to the deficit and will give those banks that were rescued by taxpayers a chance to repay a deficit of trust”. )

Het voorstel om een Buffett belasting te heffen op de rijken, zodat ze minstens 30% belasting gaat betalen is onhaalbaar en afgedaan als verkiezingspropaganda.

De republikeinen vonden uiteraard dat het gewauwel van Obama over justice de plank totaal missloeg: Daniels zei: "We do not accept that ours will ever be a nation of haves and have nots; we must always be a nation of haves and soon to haves."

(cartoon van conservativebyte.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten