3 januari 2012

Update Juglar (golf van de vaste investeringen)


Het bovenstaand plaatje blinkt misschien niet uit in duidelijkheid,maar het geeft volgens mij wel goed de golf van de vaste investeringen, Juglar, weer, die ongeveer 7 tot 12 jaar duurt (soms korter).
De hoogte- en dieptepunten zijn geplaatst naar aanleiding van de bezettingsgraad. Het dieptepunt wordt bereikt na enige kwartalen met negatieve investerinsgroei.

De huidige Juglar is nog jong, normaal zou je toch minstens kunnen rekenen op 5 jaar meer in deze juglar.
Het hoogtepunt H wordt duidelijk gezet vóór de recessies beginnen (een juglarneergang veroorzaakte altijd een recessie). 1980-1982 was de typische double dip recessie.
Bij een bezettingsgraad van ongeveer 85 kwam meestal de top. In 2007 was de top veel lager, omdat de kredietcrisis een neergang forceerde. Die was helemaal niet nodig, gezien vanuit de investeringscyclus. Dit kan opnieuw voortijdig gebeuren in Europa (in de VS is dit weinig waarschijnlijk).

Het plaatje laat zien dat verandering van de bezettingsgraad verklaart hoe hoog de investeringsgroei is, niet de hoogte van de bezettingsgraad. De stijging van abonimale slechte bezettingsgraden in 2009 naar de huidige lage bezettingsgraad was betrekkelijk groot en daardoor kun je verklaren dat de investerinsgroei best goed is geweest ondanks die lage bezettingsgraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten