27 januari 2012

Nieuwe leading indicators in VS: 2% groei en afzwakking groei industriële productie
Van tijd tot tijd vindt men dat de leading indicators het niet meer goed genoeg doen. Er waren klachten over geldgroei als leading indicator en men miste kredietindicatoren. Afijn, men heeft wat zitten schudden met variabelen en een nieuwe set is er uit gekomen.
Die nieuwe set geeft aan dat de leading indicators ineens lang niet zo hoog staan als de oude (zie plaatje van Strategas).
De nieuwe set leading indicators verklaarde economische groei twee kwaralen vooruit nog steeds niet al te best. Ik heb een plaatje gegeven voor het verband tussen leading indicators en economische groei respectievelijk groei van de industriële productie. Sinds 1995 werd 32% van de fluctuaties van de economische groei verklaard en 52% van de veranderingen van de groei van de industriële productie.
Je hebt hele tijden dat de leading indicator structureel te weinig en te veel groei aangeeft.
Op het ogenblik lijken de nieuwe leading indicators een BNP groei van 2% aan te geven in de VS (maar recentelijk was de groei lager dan de leading indicators aangaven) en ook lijkt er een terugval van de groei van de industriële productie te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten