7 januari 2012

medicijn van 3 jaar LTRO deposito's ECB uitgewerkt?


In de eurocrisis wordt om de paar maanden of nog iets sneller een nieuw tovermiddel gevonden om de crisis te bezweren, Elke keer hopen we dat het werkt, maar soms wordt de moed na een dag al weer opgegeven.
De 3-jaars deposito's (LTRO) van de ECB zijn het laatste medicijn. Dit leek te gaan werken voor de looptijden korter dan drie jaar: de rente op korte Italiaanse, Spaanse, Portugese leningen daalde voortvarend. De lange rente ging dan weliswaar niet mee in die trend, maar als die korte rente maar lang genoeg daalt, dan rolt die uiteindelijk de hele yield curve op naar beneden.
Helaas is in het nieuwe jaar die mooie dalende trend van de korte rente in diverse PIGS afgebroken. Het valt niet mee rijk te worden door te vertrouwen op de ECB. Een mislukte emissie met 43% korting van Unicredit deze week roept alle angsten weer wakker. Het Spaanse overheidstekort bleek ook ineens groter en de Spaanse provincies hadden ook nog wat tegenvallers in de aanbieding. Rajoy gedraagt zich als de nieuwe CEO die schoon schip maakt en al het slechte nieuws meteen naar buiten brengt, zodat hij de blaam niet krijgt. Spaanse banken moeten maar eens € 50 miljard extra verliezen lijden op onroerend goed financiering, zo vond hij.

Op 29 februari komt de ECB met een nieuwe ronde 3 jaars deposito's. De ECB is volgens Welling veel te royaal, maar een beetje extra hulp tot eind maart is wel nodig om Italianen en Spanjaarden aan voldoende nieuwe staatsleningen te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten