11 januari 2012

Grijsaards in NYT: niet kniezen, kies voor werk dat je leuk vindt


In de New York Times stond een artikel (http://www.nytimes.com/2012/01/10/health/elderly-experts-share-life-advice-in-cornell-project.html?src=me&ref=general) over wat oude mensen in duizend interviews aangaven wat hun wijze raad is voor de jongeren, terugkijkend op hun 90+ jaar leven.
Pillemer bundelde een en ander en haalde o.a. naar voren:
*een succesvol huwelijk komt door vriendschap, gedeelde interesses, gedeelde waarden, geven en nemen, niet verliefdheid.
* kies voor de baan die je leuk vindt. Niemand zei dat het het beste, het meest geluksgevoel gevend was te kiezen voor de baan waar je het meeste verdiende.
* besteed meer tijd aan je kinderen
* accepteer dat je ouder wordt, omarm het in plaats van erover te tobben (dat is tijdverspilling bij jongeren)
*men was veel gelukkiger dan ze van te voren gedacht hadden, maar daarvoor hadden ze wel goed contact met anderen nodig, zeg ja op alle uitnodigingen. Elke leeftijd heeft zijn nieuwe kansen, vooral nu.
* wees altijd eerlijk, vermijd spijt later
* ga zo veel mogelijk op reis, wacht hier niet mee tot je met pensioen gaat, besteed hier je geld eerder aan dan aan andere zaken


Maar vooral ook:
*Geluk is een keuze. Je hebt de omstandigheden niet in de hand, maar wel hoe je hier op reageert. (Ook al zit het tegen:)Probeer optimistisch te blijven, plezier te hebben. Ook al waren ze 90, het leven is te kort om je tijd te verdoen met pessimisme, verveling en gedesillusioneerd zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten