13 maart 2010

hypotheek laat Amerikaanse consument in de steek


De nieuwe flow of fund analyse van de FED bracht Calculated Risk ertoe weer eens te berekenen hoe groot het bedrag was dat de Amerikanen van hun hypotheek cashten(MEW,mortgage equity withdrawal). Het was -2,7% van het beschikbaar inkomen eind 2009, terwijl dat positief hoort te zijn (+2 à +3% volgens mij). Dat cashen was een grote motor achter de consumptie en daarmee economie en dat blijft dus voorlopig helemaal fout gaan. Consumptie wordt door een onduidelijk voortschrijdend gemiddelde van mortgage equity withdrawal geholpen. Greenlaw van MS kan moeilijk verbanden vinden, maar volgens de meeste theoretici moet het een redelijk vernietigende uitwerking hebben op consumptie. Ik denk dat over een paar jaar als de huizenprijzen minstens met de inkomens mee hersteld zijn weer die normale 2-3% MEW (mortgage equity withdrawal) bereikt zal worden.

Bij Calculated Risk zag je commentaren op de conclusie dat de consumptie in de VS voorlopig alleen maar kan stijgen door inkomensstijging en minder sparen, niet door cashen met je hypotheek:
* alleen in de VS ziet men aflossen van schulden als iets negatiefs
* The home mortgage AM is out of service, try next decade again
* Opervlakte onder 0 sinds half 2008 in grafiek brengt ons slechts terug naar 2007 bubbelniveau
* In America, GDP depends on highly-leveraged bets that rely on large negative numbers to produce positive ones. It's like an anti-economy [de essentie van de asset economy, waarom de VS zo lang een tekort op de lopende rekening hebben zonder problemen, maar dat levert toch gemiddeld wel degelijk een flinke bijdrage aan de economie)]
*inkomensgroei? Wat is dat? Antwoord andere bloggers: iets dat in Azië gebeurt; alleen iets dat bankiers krijgen
*Waaraan is MEW uitgegeven? In die sectoren zit lange tijd ellende. Vooral auto's.
*CR vergat negatief lenen (=defaulten, je lening niet terugbetalen, $25 miljard extra consumptie makkelijk haalbaar per kwartaal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten