17 maart 2010

Zijn de 800 pond gorilla’s terug?


In de tweede helft van de jaren 90 moest je in big cap tech aandelen beleggen. Deze kochten alles wat los en vast zat. Alle veelbelovende nieuwe bedrijven werden door deze grote jongens, de 800 pond gorilla’s, opgeslokt. Ze betaalden met hun eigen aandelen die een zeer hoge koerswinstverhouding hadden. Die aankopen verwaterden het kapitaal niet, omdat men met de eigen veel te dure aandelen betaalde. Het rendement op eigen vermogen bleef torenhoog en de winstgroei bleef van 1995 tot 2000 ongekend hoog voor bedrijven met zo’n hoge marktkapitalisatie.
Vandaag staat in de WSJ (Gap Widens Between Tech Richest and the Rest) dat een handjevol tech bedrijven hun overvloedige cash in aan het zetten zijn voor overname van leuke nieuwe bedrijven. Ze maken het moeilijker voor small en mid cap tech om door te breken (zonder de beschermende kredietdeken van de 800 pond gorilla). De top tien tech uit de S&P500 verzamelde de afgelopen twee jaar $ 68 miljard extra cash en de 55 andere tech bedrijven samen $13 miljard. De top 10 heeft nu $ 210 miljard cash (+48% dus in twee jaar) en de rest $ 118 miljard (+13%). Die cash generatie van de Apples, Googles, Oracles, Cisco’s etc is echt gorillawaardig. De kleintjes leggen zich er bij neer dat in de huidige overnameoorlog ze vaak aan het korte eind trekken. Overnames gaan de beurskoersen flink beïnvloeden en helpen. Het is een win-win situatie voor de aandeelhouders van de gorilla’s die overnemen en de Calimero’s die overgenomen worden.

N.B. de laatste maanden winnen de winnaars van 2009 technology en materials niet. Industrials, financials en discretionary consumption goods doen het het beste. Hun marktkapitalisatie in % van de hele Amerikaanse beurs is ver onder het historisch gemiddelde (vooral bij laatst genoemde twee sectoren) en de verwachte winstgroei is relatief hoog. Het kan overigens goed gebeuren dat technologie weer gaat winnen door al die overnames.
N.B. Ik heb privé geen aandelen in de genoemde ondernemingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten