28 maart 2010

Groei VS trekt aan, China zwakt af



ASR (Absolute Strategy Research) bewerkt het internationale kwartallijkse CFO survey om de plannen van het bedrijfsleven te analyseren. Uit de tabel voor de groei van de werkgelegenheid blijkt dat men netto in de VS mensen gaat aannemen (de VS gaat naar fase 2 van boven trend groei en verbeterend), maar dat dit nog niet het geval is in Europa (Europa nog in fase 1, beneden trend, maar verbeterend). In Azië ex China is men het meeste mensen aan het aannemen, hier zit men in fase 2. Tot voor kort was de trend in China het sterkste, maar nu zie je een duidelijke afname van het optimisme: China gaat naar fase 3 (groei boven trend maar afnemend).
De plannen voor investeringen lopen zoals zo vaak behoorlijk parallel met die voor het aannemen van extra mensen. Ook hier zie je overal verbetering behalve in China.
Het verkrappen van het monetaire beleid werkt dus nu al door in de plannne van het Chinese bedrijfsleven. De renteverhoging in India kwam na de peildatum van het survey (eind februari). Het is niet duidelijk of men zich in India laat afschrikken door een hogere rente. De overheid heeft zich ten doel gesteld om een hogere groei te krijgen dan China, dus zo lang de groei onder 10% is, gaat de overhied niet erg remmen (maar de centrale bank wel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten