18 maart 2010

Waar zijn we op de golven?Op de vierjaarscyclus zitten we sinds 8 februari vermoedelijk in de fase CD. Deze duurt gemiddeld 26 weken en een stijging van de S&P500 van 10-20% is normaal.
Bij IEX stelt Corné van Zeijl dat het allemaal zo 2004 is ("Groundhog day"). Dat klopt inderdaad volgens de vierjaarscyclus, er zijn goede paralellen te vinden voor de Amerikaanse aandelenbeurs en de Amerikaanse rente.

In de Juglargolf (de golf van de vaste investeringen die 7 tot 12 jaar duurt) zitten we na het dieptepunt in de eerste herstelfase. Die herstelfase duurt ongeveer 2 jaar. Elke keer (met uitzondering van de W - recessie van 1980-1982) was er dan een zeer flinke stijging van de vaste investeringen. Daarna stabiliseert de groei van de investeringen soms of gaat onverdroten voort (jaren 90). Ik denk dat het ongeveer zal gaan als in de jaren 90. Software & equipment groeit nu sterk, vanaf 2011/12 de huizenbouw en vanaf 2012 ook de bouw van commercieel vastgoed.
In ieder geval de eerste twee jaar een zeer sterke stijging van de investeringen heeft een hoge kans. In die twee jaar is het winstherstel zeer groot.

N.B. de indeling in de 10 fasen zoals Ter Veer en ik doen, is pas na geruime tijd met zekerheid vast te stellen. Of we nu inderdaad in CD zitten is niet zeker.
Hetzelfde geldt in mindere mate voor de Juglargolf: een W is mogelijk, maar voorlopig niet te zien aan de yield curve (zelfs erg steil nu) en aan de Coppockindictor (nu duidelijk boven 0 en stijgend)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten