12 maart 2010

de komende groei van de werkgelegenheid in de VS




Naast de eenmalige groeibijdrages van mensen die weer gaan werken die vorige maand ondergesneeuwd waren (zo’n 150.000) en extra mensen voor de volkstelling (zo’n 100.000) zijn er nog andere factoren die wijzen op groei.
De grootste tegenvaller zit in de initial claims die maar niet omlaag willen (gedeeltelijk door de sneeuw). Initial claims moeten onder de 400.000 liggen voor groei van de werkgelegenheid. Die initial claims gaan gelukkig wel flink dalen volgens de ISM rapporten (gewogen diensten en industrie survey) en de Chicago Activity Index. Zie plaatje van Absolute Strategy Research.
Het verband tussen de verkopen van vrachtwagens en werkloosheid wordt veel minder vaak vertoond (plaatje ASR). Ook hier zie je groei werkgelegenheid komen.

Bemoedigend is ook dat volgens het laatste ADP survey bij de kleine ondernemingen in de dienstensector eindelijk weer de werkgelegenheid groeit. ASR ziet werkloosheid over zes maanden minstens 0,5% en waarschijnlijk 1% lager dan nu.
Ook de groei van het aantal uitzendkrachten wijst op groei werkgelegenheid. Dat duurt even (uitzendkrachten leiden met gemiddeld 4 maanden), maar dan komt het. Dat geduld kan men tegenwoordig niet meer opbrengen, maar het moet.
Plaatje van ClearOnMoney, via blog the Big Picture.

Ik besteed nogal wat columns aan de komende groei van de werkgelegenheid omdat die doorslaggevend is om een duurzaam herstel te krijgen (zie ook column van gisteren waarbij je echt groei werkgelegenheid en daarmee inkomensgroei nodig hebt om in fase II een opzweping van het economisch herstel te krijgen). Als die werkgelegenheidsgroei niet komt dan is een W terugval van de economie moeilijk te voorkomen en dat zou slecht zijn voor o.a. de aandelenbeurzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten