6 maart 2010

Alle zwanen zijn zwart
ASR(Absolute Strategy Research), met hun logo van een zwarte zwaan, had van de week een interview met de Financial Times (black swans are everywhere) over het overvloedig signaleren van zwarte zwanen. Nicolas Taleb heeft de story of the year (plaatjes). Men gelooft haast niet meer in het bestaan van witte zwanen. Het zal voor de meeste onheilsprofeten in de wereld als een schok komen volgens David Bowers dat de economie betrekkelijk normaal reageert op alle stimuleringsmaatregelen. Dat betekent fikse groei, aanvankelijk gedragen door het bedrijfsleven maar later steeds meer ook door consumptie. Er komt een groot banenherstel samen met flinke invseteringsgroei. Bowers ziet daarom de rente flink stijgen en de angst voor inflatie verder oplopen.

Ik ben een fan van ASR omdat zij als een van de weinige huizen voor de juiste redenen het herstel zagen aankomen. Ze hadden overtuigende verhalen/ grafieken dat de ISM naar 58 zou gaan eind 2009 en dat het economisch herstel in de VS krachtig zou zijn, maar wel veroorzaakt door het bedrijfsleven. Consumptie speelde helemaal niet de hoofdrol in de cyclische neergang en opgang, de excessieve terugval van investeringen, export, productie en voorraden waren de zaken waar je op moest letten.

Op het ogenblik zijn ze nog steeds heel positief over het herstel van het bedrijsleven, ook in diverse Europese landen (of Japan).

Ik ben het eens met Bowers dat iedereen alleen maar zwarte zwanen wil zien. Besturen van pensioenfondsen worden door DNB aan de schandpaal genageld als ze geen pasklaar plan hebben voor dikke staarten in de normale verdeling (=indekken tegen nieuwe zwarte zwanen).
Bianco/Pimco etc spreken al over de Reinhardt/Rogoof cultuur dat het deze keer niet anders is en dat daarom alle zwanen zwart zijn.

Grappig was het reisverslag van Jason Da Sena Trennert van Strategas naar het enige land met zwarte zwanen, Australië. Daar was iets geks aan de hand. Daar kwam hij volop mensen tegen die lachten, gelukkig waren, niet somber waren over de groei en vertrouwen hadden in de toekomst. Hij vroeg of ze wel van Reinhardt/Rogoff gehoord hadden. Ze hadden van het nieuwe evangelie gehoord maar ondanks dat ze dat heel interessante horroverhalen vonden bleven ze voor een groot deel toch optimistisch. Die aberratie in hun denken schreef hij toe aan de gigantische investeringen om de grondstoffenproductie uit te breiden in Australië. Natuurlijk was men bang voor inflatie, maar dat was omdat je tenslotte ergens bang voor moet zijn en inflatieangst zit na zo'n slechte inflatiehistorie wel ingebakken in de Australische genen. De huizenmarkt is daar weer angstig overhit en dat moet verminderd worden met voldoende renteverhogingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten