9 maart 2010

Nanotechnologie uit de gratie
Bespoke had gisteren een post over nanotechnologie. Het wonderkind van de technologie in de afgelopen tien jaar is een stille dood aan het sterven in de media. De omzet en prijsontwikkeling van de ETF Nanotechnologie zijn weg aan het kwijnen. (zie plaatjes van Bespoke). Vreemd is dat een aartspessimist als John Mauldin in zijn mailings zich meer begint te verdiepen in nanotechnologie (zonder overigens aanbevelingen te doen, dan moet je kennelijk zijn adviezen kopen. hij is ze aan het kopen voor zijn eigen pensioen).

Volgens de Behavior Finance theorie is te weinig belangstelling een goed teken voor de koersen. Als nanotechnologie op korte termijn zou gaan outperformen is dat ook een gunstig teken voor de aanhangers van de vaak werkende strategie dat je lange termijn underperformers moet kopen (iedereen heeft daar de buik vol van en wil er geen goed woord meer over horen) en korte termijn outperformers (er is vermoedelijk onderreactie op het goede nieuws gezien de ervaringen uit het verleden).
Het past wel bij de tijdgeest: beleg niet in zaken die je niet begrijpt. Dat hindert beleggen in nanotechnologie, maar geldt vandaag aan de dag eigenlijk nog meer voor andere beleggingen zoals financials.

Gaat het zo slecht met nanotechnologie? Helemaal niet. Nanotechnolgie is nogal ongrijpbaar, maar rukt op in tal van interessante duurzaamheidsthema's (elektrische auto's (betere batterijen), biotechnologie, verlichting (zie verhaaltje over Nanosys en zuinigere LED lampen in Economist deze week), clean technology en ik zal nog wel een en ander vergeten hebben).
De geprognotiseerde omzetstijging van productie nanotechnogie blijft fenomenaal. Harris&Harris (een venture capitalbedrijf met als tickersymbool het toepaselijke TINY) stelt in een artikel van Jacob Katz uit 2008 dat in 2007 de omzet $147 miljard was, in 2015 het $3100 miljard moet zijn. In Industry Week meldt Rickert in Taking the NanoPulse -- 2010: Welcome to the Nano Decade Don't think nano-science. Think nano-economy
(http://www.industryweek.com/articles/taking_the_nanopulse_--_2010_welcome_to_the_nano_decade_20897.aspx?SectionID=35) vorige maand een omzet van $400 miljard in 2009 en een verwachte omzet van $13000 in 2013 (lijkt me wat optimistisch).

N.B. ik heb geen belangen in de genoemde ETF en bedrijven. Ik heb geen inzicht in hun kwaliteit en of hun vermoedelijk uitstekende groeivooruitzichten veel te hoog of laag ingeprijsd zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten