22 maart 2010

Op naar het dichten van het gat van de doughnut!



Het congres nam het zeer controversiële voorstel aan om veel meer (95% in plaats van 83%) Amerikanen de mogelijkheid te geven zich te verzekeren tegen de kosten van gezondheidszorg. Dit voorstel is een draak van een voorstel dat door de senaat gesleept is via het toekennen van wat extraatjes aan enkele staten en nog wat rare kanttekeningen. Dit voorstel moet dus bijgesteld worden en dat gaat een hele veldslag worden. De Republikeinen zullen van alles uit de kast halen om het passeren van de wet te bemoeilijken, maar de nu goedgekeurde versie kunnen ze niet meer tegenhouden. Het belangrijkste is het dichten van het gat van de dougnut in de kosten voor medicijnen. Onder Bush is een wet aangenomen die verzekering tegen medicijnkosten boven een bepaald bedrag ($2250 of $5100) verbiedt. Dit gat in de verzekering tegen medische kosten heet “the doughnut hole in the Medicare prescription drug benefits”.
Al met al is Obama geen lame duck president geworden en is Amerika bijna toegetreden tot de beschaafde wereld waar je je altijd kunt verzekeren tegen medische kosten. De ongelijkheid in de inkomensverdeling wordt nu iets minder Russisch, omdat de inkomens boven $250.000 3.9% extra moeten gaan betalen op hun vermogensbelasting om een en ander te financieren.
Men ziet dit als slecht voor de beurs, vooral voor farmacie (die weer wel kunnen profiteren van het sluiten van het gat in de doughnut) en managed care, maar voor ziekenhuizen wordt het als positief gezien en voor biotech is het niet van belang.
De cartoons zijn van Dan Wasserman in The Boston Globe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten