21 maart 2010

Rente stabiel



Ik heb weinig posten over de rente gehad. De rente is behoorlijk stabiel en blijft heel saai binnen marges. Het plaatje voor de koers van de Duitse 10 jaar staatsobligaties laat dat zien. We zitten sinds eind 2008 in een horizontale range. Na een wat te paniekerige daling van de rente volgde er een beperkte koersdaling door rentetstijging tot juni 2009, waarna de koersen weer heel rustig begonnen te stijgen. We zitten nu dicht bij de bovenste lijn van de range. Zelfs in de stijgende smalle range kun je dan een kleine rentestijging krijgen. De trend van dalende rente sinds de Kredietcrisis is een paar keer doorbroken (zie de twee rode stijgende lijnen in de grafiek die gebroken werden), dus we zitten niet meer in een dalende trend.
Een stijging hoeft niet zo snel te komen, zelfs al valt de economische groei mee. De trend van de kerninflatie in de VS en Europa is te krachtig naar beneden. De Europese economische groei is nog te zwak en de rente in Duitsland zou daarom duidelijk onder die in de VS moeten blijven. De reële rente reageert vooral op de groei van de afgelopen vier jar en die is voorlopig nog heel slecht.
Als we een scenario à la 2004 zouden krijgen, dan blijft de rente in de VS redelijk liggen (zie plaatje) en kan de lange rente in Duitsland zelfs omlaag.
Voorlopig lijken daarom de Duitse obligatiekoersen in een betrekkelijk nauwe band te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten