4 maart 2010

V herstel chip verkopen




Chips dragen het herstel van de technologiesector. De book-to-bill ratio voor semiconductororders is daarom een belangrijke indicator voor de gezondheid van het industriële herstel. Met deze indicator gaat het weer goed na een korte aarzeling (zie chart Yardeni). Dat herstel wordt vooral gedragen door de nieuwe wereld, maar de oude wereld krabbelt ook op. De nieuwe wereld begint nu toch echt duidelijk groter te worden dan de oude bij chips (zie plaatje Yardeni)

In de Barron's vond men het nodig om het herstel in de chipsector te kleineren (http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/?mod=BOL_hpp_blog_techtrader):
(5 maart) "Don’t Get Too Excited About the Chip Recovery. 47% herstel in de VS van de chip omzet ten opzichte van vorig jaar klinkt goed, maar is slechts 2,3% boven de top van 2007".
Ik begrijp niet dat je daar zo van in de put kunt raken. Amerika verliest net als Europa structureel marktaandeel ten opzichte van Azië. Omzet stijgt in een sector waar de prijzen dalen. In bijna geen sector is de omzet terug op de all time high, dus de chpisector doet het relatief goed, alleen Amerikaans chauvinisme vertroebelt de blik. De wereldwijde chipverkopen zijn het belangrijkste voor de winsten van de chipproducenten, niet die van de VS. Voor de Amerikaanse chip multinationals gaat het daarom extreem goed met de winstontwikkeling, zelfs met het verlies aan marktaandeel in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten