2 maart 2010

Tekorten individuele staten VS vallen mee



Strategas zond vandaag een verhaal op waarbij ze stelden dat de consensus veel te negatief is voor de de tekorten van individuele staten van de VS. In het ene plaatje geven ze aan dat het tekort (na bijplempen van Obama) kleiner was dan na 2002. De consensus, zie het tweede plaatje, gaat uit van de cijfers van CBPP (Center for Budget and Policy Priorities). Zo'n regeringsachtige instantie is meestal veel te optimistisch en projecteert een tekort van $180 miljard tegen $25 miljard van Strategas. Ze hebben diverse hopelijk steekhoudende argumenten waarom die tekorten zo laag zullen zijn en de staten na hun pijnlijke maatregelen voor 2010 eigenlijk niet veel extra hoeven te doen (zelfs helemaal niets volgens Strategas). In 2010 krijgen de staten nog wat extra landelijke hulp toegeschoven voor de verkiezingen.
Na de dramatische val van inkomsten in 2009 worden in 2010 de moeilijke maatregelen genomen die weer voor een evenwicht op de begroting moet gaan zorgen.

Het is belangrijk dat de individuele staten van de VS niet afglijden, want zij worden gezien als het volgende slachtoffer in de staatsleningencrisis die door Griekenland is ontstaan. Het verzekeren van de schuld van Californië via CDS is bijna even duur als die van Griekenland. Als men de tekorten van de individuele staten lager gaat inschatten is dat een reden van zorg voor besmetting minder (ook al zal men zich zorgen blijven maken over de financiën van enkele staten zoals Californië). Ook zal de negatieve invloed van belastingverhogingen door individuele staten na 2010 dan minder zijn dan nu wordt gedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten