2 maart 2010

de wraak van ZorbaDe rente op Griekse staatsleningen is flink aan het vallen. Chartisten zien een head and shoulders patroon met lower highs dat verdere daling aankondigt (zie chart Bianco). De shortposities voor de kortere looptijden moeten gesloten worden, nu de financiering van Griekenland voorlopig vrijwel zeker geregeld gaat worden. In de Wall Street Journal (http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704089904575093232431641628.html)stelt men dat Griekenland vrijdag vanuit Berlijn een financiering rond krijgt door de Europese staatsbanken van € 30 miljard. Duitsland ontkent het plan, maar in Buitenhof liet minister de Jager zich ontvallen dat er aan een plan gewerkt wordt waar hij niets over mocht zeggen, d.w.z. de geruchtenmachine van WSJ heeft het bij het juiste eind.
De Franse minister van financiën is in de weer CDS op landen te verbieden als men zich wil verzekeren terwijl men de onderliggende staatsobligaties niet heeft. Dat maakt speculanten ook nerveus.
De Griekse regering maakt flinke vooruitgang in de plannen ter reductie van hun begrotingstekort. De belastingdruk is nog erg laag en alleen al het sluiten van loopholes en verhoging van BTW en accijns op luxezaken brengt erg veel op. De stakingen en demonstraties zijn opvallend krachteloos deze keer, de man in de straat steunt de regering deze keer in hoge mate.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten