23 maart 2010

de wraak van dr Zarnowitz



Kevin Gaynor van RBS weet de theorie van Dr. Zarnowitz weer negatief uit te leggen. De economische groei gaat volgens hem instorten. Daarmee blijft hij waarschijnlijk hofleverancier van wijn via verloren weddenschappen met mijn colega Hendrik Jan. Gaynor zegt dat het voorspellen van het economisch herstel tot nu toe een eitje was op basis van de theorie van Dr. Zarnowitz (maar dat zegt hij nu, enkele flessen wijn armer vanwege die kennelijk niet zo makkelijke voorspelling van een goed economisch herstel in de tweede helft van 2009). Na het dieptepunt krijg je altijd een paar kwartalen groei zoals Zarnowitz aangeeft (zie plaatje van JPM, ofwel de consensus gelooft Zarnowitz deze keer niet, omdat het nu niet anders is is volgens Reinhardt/Rogoff). Dr Zarnowitz was een Poolse immigrant in de VS, na te zijn verdreven door de nazi's. Zijn stelling was dat het economisch herstel navenant sterker is naarmate de recessie erger was. Je krijgt dan een herstel boven trendgroei zoals aangegeven door de plaatjes van Gaynor voor herstel na enkele recessies.
Deze keer gaat het volgens Gaynor slechter dan gemiddeld volgens het boekje van Zarnowitz en als je daarbij de plosteling verdwenen trendgroei toevoegt, blijft er erg weinig groei over.
Aan de plaatjes van Gaynor kun je inderdaad zien dat economische groei uit elkaar gaat lopen na enige kwartalen economisch herstel. Het basisscenario is echter groei boven trend voor de nodige kwartalen. Ik denk dat het ongeveer gaat als na de recessie van 1954. Dat is volgens onze uitleg van de Kondratieffgolf. Het is ook de uitleg van een artikel uit de winteruitgave van the Journal of Portfolio Management (Regimes:nonparametric identification and forecasting)waarbij de periode 2008 vergeleken werd met andere periodes met duikelingen van de beurs, de inflatie van 2008 en de economische groei van 2008. Op twee qua warschijnlijkheid kwam inderdaad 1930, maar op 1 1953 en op 2 1949. In 2009 kwam inderdaad een beursstijging vergelijkbaar met 1954 (en 1950). De gelijkenis met 1953-54 is daardoor toegenomen. Dat zegt nog niet alles, maar wees niet verbaasd als dit doorzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten