25 maart 2010

10 jaar swaprente VS onder staat


In de VS is men zich af aan het vragen waarom de 10 jaar swaprente ineens onder de rente op staatsleningen is gekomen (zie plaatje Bianco). Men ziet het vaak als hedgevraag door alle nieuwe bedrijfsleningen.
Het is wel toevallig dat het net gebeurt als de CDS spreads voor de VS boven die in Europa is gekomen en de Fed net nu gestopt is met het kopen van staatsleningen (en hypotheekpakketten). In Europa zitten we al een hele tijd met negatieve spreads voor swaps bij 30-jarige leningen.

Net was ik een paar dagen geleden aan het bloggen dat er zo weinig gebeurt met de rente en dan zie je ineens bijzondere dingen in de VS: het oplopen van de rente op 10 jaar staat die niet overgenomen wordt door de swaprente; het oplopen van de rente op kortlopende Treasury bills, deze is niet langer 0. Misschien is dat een goed teken: in 2007 begon ik me te verbazen dat de rente op treasury bills in de VS zo veel lager was dan de interbancaire rente. Dat wees op stress in het banksysteem. Kennelijk is nu de stress in het banksysteem lager (of over aan het waaien naar staatsleningen)

2 opmerkingen:

 1. Ik ben een beetje verbaasd dat dit zo ongeveer de meest opgevraagde pagina van mijn blog is.
  Het verhaal is geschreven precies één dag na het dieptepunt van het verschil tussen 10jaars staat VS en de swaprente. Vooral in september is de 10jaars swaprente in de VS weer duidelijk boven de rente op 10jaars Treasuries uitgestegen. Dat wijst op een toegenomen vertrouwen, zowel in de staat Amerika als van het bedrijfsleven dat meer aan het lenen is geslagen. Hetzelfde geldt overigens voor de Duitse rente en de Europese swaprente.

  De swaprente kan lager zijn dan de rente op lange staatsleningen omdat men minder hoofdsomrisico loopt omdat men waardeverschillen door rentebewegingen steeds afrekent. 30 jaars Europese swaps zijn meer liquide dan futures op lange Duitse staatsleningen. Dat is ook een reden voor de lage lange swaprente.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog wat extra informatie over swaps:
  Een swap is een overeenkomst tussen twee partijen tot het uitwisselen van betalingen gedurende de looptijd van de swap. Bij renteswaps gaat het om een lange rente en een korte rente.

  Op basis van de swaprente wordt berekend hoe groot de waarde van de verplichtingen zijn van een Nederlands pensioenfonds. Hoe lager de swaprente, des te hoger de waarde van de verplichtingen. Net zo erg: hoe lager de swaprente, des te hoger is de kostendekkende pensioenpremie (=premieverhoging als de lange swaprente te laag is).

  De swaprente is ook belangrijk bij het bepalen van de hypotheekrente. Een bank verdient niets op hypotheken als de hypotheekrente gelijk is aan de swaprente (door verkoop van verzekeringen kan dat anders worden, zie de praktijken van DSB die een lage (soms verliesgevende) hypotheekrente koppelde aan woekerpolissen waar veel geld op verdiend werd)

  BeantwoordenVerwijderen