10 maart 2010

Geen enkel Europees land in G7 in 2050. India naar 10% groei


Bij de voorspellingen voor 2030 van Goldman Sachs (zie plaatje)staat Nederland nog net op de kaart, maar bij die van 2050 helemaal niet meer. Dan hoeven we ook geen oorlog meer te voeren in Afghanistan om bij het G-20 overleg te mogen aanzitten. Er hoort dan geen enkel Europees land in de G7 te zitten. Alleen als verenigd EU mag men nog bij de G7 aanschuiven.
GS maakte het plaatje om de achteruitgang van Japan te illustreren (net van tweede plaats verdrongen door China). Opvallend is wel hoe veel de economie van China groter is dan die van de VS in 2050. Met een klein beetje optimistischere veronderstellingen haalt India de VS dan al in.
Ik zou eigenlijk ook wel een plaatje voor 2100 willen zien: dan staat India denk ik 1. Misschien staat India in 2050 al 1. Het artikel “Why 10 is the magic number in New Delhi’s race with China” 8/3 Financial Times illustreert dit:
Mukherjee, de minister van financiën, werd aanvankelijk afgeschilderd als 70+ ouderwets (veel te veel aandacht voor boeren, zoals gebruikelijk bij de Congrespartij (boeren zijn immers de belangrijkste groep stemmen)), maar tegenwoordig wordt hij als visionair gezien. India kan 10% groeien als de moezonregens niet tegenzitten. Meer aandacht voor onderwijs en grote plannen voor verbetering infrastructuur. Na het volgens Mukherjee tegenvallende 2009 met 7,5% groei zal 2010 al beter worden met 8,75%, maar dan moet het toch echt 10% worden. Dan pas komt India uit de schaduw van China. De groei zal dan hoger blijven dan in China vanwege de demografie en de democratie. China moet exportgroei minder laten groeien. Slechts 8% groei in China komt snel, door de demografie zal het een hele klus worden om groei boven 6% te krijgen na 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten