30 maart 2010

hyp hyp hypotheken hoera


Hypotheken beginnen een aantrekkelijkere belegging te worden dan credits. Dat is zo in de VS, maar ook in Nederland. De daling van de credit spreads wordt erg traag doorgegeven in lagere Nederlandse hypotheekrentes.

In de VS begint het verhaal voor commerciële vastgoedhypotheken te veranderen van pik en pik zwart naar grijszwart, een enorme verbetering.

Wat nog hoopvoller is dat de verpakte hypotheekmarkt weer in beweging aan het komen is. Niet alleen fannie mae en Freddie Mac plaatsen nog hypotheken, nu ook weer andere clubjes. AIG (!) is mortgage backed securities aan het plaatsen. Zelfs de beruchte alt A hypotheken (berucht van de staatssteun aan ING) gaan weer geplaatst worden. De pakketten gelden alleen voor hypotheken zonder betalingsachterstanden en een 50% kredietgarantie.
Zie WSJ (http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304370304575151613450795950.html?mod=WSJ_Markets_LEFTTopNews). De Amerikanse hypotheekmarkt is daardoor niet ineens vlotgetrokken, maar het is een begin (zwart in plaats van inktzwart). De verpakte hypotheekmarkt is in de VS de hoofdbron van de kredietverstrekking geweest en het opdrogen hiervan was dodelijk voor de kredietmarkt en de kredietverstrekking.
De kredietkerstboom (zie plaatje) wordt langzaam weer opgetuigd. Als dat maar beter gereguleerd, gegarandeerd en niet te veel geleveraged gaat, dan is dat prima voor het herstel van onze asset economy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten