11 maart 2010

This time is different


Onder aanvoering van Reinhardt/Rogoff is er een hele discussie op gang gekomen dat het deze keer niet anders is. De westerse landen zijn bananenrepublieken geworden die ook deze keer niet uit de problemen komen.
Deze keer horen we o.a. de volgende wijsheden, die toch echt deze keer anders zijn:
• Fight the FED (boodschap Morgan Stanley van 26 februari)
• Vertrouw de kracht van de Amerikaanse consument deze keer niet. Ook al hebben economen de consument al tientallen jaren onderschat, nu hebben ze helemaal gelijk. Deze keer gaan ze als gekken sparen.
• De werkloosheid is nu zo hoog geworden dat door de bijbehorende Verelendung de werkloosheid verder moet stijgen (ik geef plaatje waarbij je uitgaande van een normale werkloosheid van 5% kunt zien dat in normale gevallen de werkloosheid gaat dalen in de volgende vier jaar als de werkloosheid te hoog is geworden. Dit betekent een daling van de werkloosheid van 3% in de komende 4 jaar (dit tempo heeft de FED ook ongeveer voor ogen); uitgaand van verband na 1995 (toen productiviteitsstijging ineens hoger werd) gaat werkloosheid zelfs 5% dalen tot 2014).
• De wet van Okun werkt niet meer (groei VS is 3% plus twee keer de daling van de werkloosheid). De groei blijft deze keer te laag om daling werkloosheid te krijgen.
. Vanaf nu vallen de begrotingstekorten van Griekenland niet meer tegen. Men gaat in tegenstelling tot vroeger nauwelijks nog protesteren tegen verlaging van ambtenarensalarissen, belastingverhogingen en flinke verlagingen van pensioenen.
• Na een diepe recessie komt deze keer geen sterk herstel.
• Zwarte zwanen zijn normaler dan witte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten