31 maart 2010

M herstel in 2010-2011, geen W recessieASR (Absolute Strategy Research) meldt een M herstel in Europa (ASR is niet eenvoudig te betrappen op overmatig pessimisme over de economische groei). De leading indicators beginnen een versnelling van het herstel in Europa aan te geven. De IFO en de Belgen raken door het dolle heen. Het plaatje laat zien dat de luchthaven van Frankfurt weer omkomt in het werk en dit leidt de groei van Duitsland (en daarmee Nederland). De orders gaan dus nog veel harder aantrekken dan nu reeds zichtbaar is (zie ander plaatje van ASR) en dat betekent een enorme groei van de investeringen in Duitsland.

In de VS begint het er naar uit te zien dat na een beperkte afzwakking na het tweede kwartaal 2010 (vanwege wegebben voorraadherstel, beperkt omdat investeringen in software & equipment verder aantrekken en de consumptie blijft groeien) in 2011 een nieuwe versnelling optreedt van de groei. Dan eindelijk is de groei van de werkgelegenheid groot genoeg geweest om de huizenmarkt los te trekken en durft men weer een auto te kopen. 6% groei in 2011 zou minstens optreden ware het niet dat Obama wat moet bezuinigen, zodat 5% al een wild genoege voorspelling voor de groei van de VS in 2011 is.

In Azië is China een afzwakking aan het forceren die eveneens in 2011 weer om gaat buigen in groeiherstel als de inflatie inderdaad getopt is rond 4% in het vierde kwartaal van 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten