29 maart 2010

technisch prut, fundamenteel prachtig





Diverse chartisten beginnen te wijzen op vermoeidheid van de aandelenmarkt. Ik noemde al de moeite die het de meeste beurzen in de wereld ex de VS en het VK kost om nieuwe hoogtepunten voor het jaar te zetten. Het aantal aandelen met nieuwe 52 weeks hoogtepunten is niet doorgebroken, maar in een neergaande trend gekomen (zie plaatje Strategas).De RAG index van Watling geeft gevaar aan. China en Brazilië lijken zelfs in een neergaande trend te zitten.

Wat ook erg slecht schijnt te zijn is het lage aantal winstwaarschuwingen. Gisteren meldde ik dit nog als positief gegeven, maar dat is fout: de historie leert dat de markt dan heel erg gaat rekenen op enorm veel betere winstcijfers dan verwacht: er wordt te veel verdisconteerd en dus gaan aandelnbeurzen dan gewoonlijk achteruit op het goede nieuws.

Strategas vindt echter dat we een herstel als na 1973 hebben en dan kan het omhoog (zie plaatje). Nu is het gevaarlijk in dit soort plaatjes te geloven, want je kunt met bijna hetzelfde gemak overeenkomsten vinden met bijvoorbeeld Japanse plaatjes die een slechte toekomst beloven. Maar toch, het plaatje geeft me een goed gevoel en daarom plaats ik het maar.
Van Ron Gries (van de chartstore) dan maar als bovenste plaatje de vergelijking van de Nasdaq met Japan om de beren tevreden te stellen.

Er zijn gelukkig nog wel andere redenen waarom de beurs omhoog kan:
1. het inflatieverhaal: de kerninflatie daalt zo hard dat centrale banken meer liquiditeit de markt in moeten pompen in plaats liquiditeit weg te halen.
2. winsten van financials zullen meevallen en angst voor een financiële crisis verminderen
3. Het economisch nieuws zal goed zijn op korte termijn, het herstel na het koude weer
4. de prijzen van chips vliegen omhoog (zie plaatje Strategas)

Ik zou wel graag zien dat tech en financials weer het leiderschap nemen in deze cyclus (eventueel met materials) en niet alleen industrie/transport en consumer discretionary consumer goods.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten