1 maart 2010

Gaat Bank of Japan verruimen: hyperinflatie op de loer? Dollar toiletpapier?


Het ministerie van financiën is de duimschroeven aan het aandraaien voor de Bank of Japan. De deflatie moet eind 2010 afgelopen zijn en niet over enkele jaren.
De Bank of Japan moet flink meer Japanse staatsleningen in gaan slaan dan ze nu al doen. Dan kan de Japanse regering wat meer met geld gaan smijten en de yen wordt zwakker. Economicdata (http://econompicdata.blogspot.com/) haalt Dylan Grice aan van Societe Generale dat dit uiteindelijk tot hyperinflatie in Japan moet gaan leiden. Japan moet de komende jaren zijn assets gaan verkopen en nummer 1 op het lijstje staan dan Amerikaanse staatsobligaties. De dollar zou dan toiletpapier worden (zie plaatje).
Ik denk dat de Japanse regering zijn zin gaat krijgen en dat via een lagere yen en te veel geld drukken voor dekking overheidsuitgaven uiteindelijk over enige jaren de inflatie in Japan uit de hand zal gaan lopen. Dat gaat in meer landen gebeuren en men gaat dan de veiligheid van de dollar opzoeken die dan juist heel sterk gaat worden tegen yen, euro en diverse te veel inflerende Emerging Markets.
Op korte termijn is het komende veel ruimere monetaire beleid (ervan uit gaand dat de regering het wint van de Bank of Japan)bullish voor aandelen, niet alleen voor Japanse aandelen maar voor aandelen wereldwijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten