15 april 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws van 9-15 april

De zorgen overheersten de afgelopen week, maar de bijbehorende uitleg stemde milder.
De groei van het BNP in China zwakte op jaarbasis af naar 8,1% (7,2% geannualiseerd voor het eerste kwartaal, nominaal was het veel lager), waar men eerder 8,4% had gesuggereerd. Geen blije gezichten, maar dat veranderde toen enige beren zoals Nomura vonden dat het dieptepunt in de groei was bereikt en men de groei voor de rest van het jaar naar boven moet bijstellen op betere geluiden over kredietgroei, geldgroei en de onroerendgoedmarkt (ik gehoorzaam ook maar, groei boven 8% zit er dik in waar ik eerst eerder aan een tijdje 7,5% dacht).
In de VS vielen de initial claims voor werkloosheid tegen en de daling is er flink uit (geen goed signaal voor de ISM). Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf (NFIB) daalde onverwachts. Maar daar stond een erg meevallend handelstekort tegenover (minder importgroei), waardoor men als een haas de groei voor het eerste kwartaal zo’n 0,5% naar boven zond richting 2,5-3%. Het bracht de Economic Surprise Index onverwachts weer in de plus in de VS (in Europa daalde dat ding wel verder).
De fors naar beneden bijgestelde winstverwachtingen over het eerste kwartaal werden voorlopig mooi overtroffen en de winstbijstellingen voor de winsten in 2012 en 2013 gaan weer omhoog in de VS. Dat is een probaat middel om grote koersdalingen tegen te gaan.
De inflatiecijfers in de VS waren redelijk, als verwacht (0,2% kerninflatie, daar ligt de FED niet echt wakker van al kom je zo wel boven de gewenste 2% uit).

Europa was vooral onder de indruk van de € 316 miljard die de Spaanse banken moesten trekken op de ECB, voorwaar geen teken dat men op eigen kracht de eurocrisis kan overleven en een bevestiging dat er extra kapitaal voor de Spaanse banken moet komen. Het overschot op de Duitse lopende rekening liep behoorlijk op en het tekort van Frankrijk een beetje. De daling van de industriële productie in Italië zwakte flink af. In het VK werd de RICS House Price Balance minder negatief.

De Noorkoreanen blijven verstoken van de extra voedselhulp nu ze hun langeafstandsprojectiel wisten te lanceren dat snel uit elkaar spatte. Eens kijken wat Un kan doen om het eeuwfeest van zijn grootvader niet verder in de soep te laten lopen.

Santorum gaf er eindelijk de brui aan en niets, ook Seamus niet, kan nog verhinderen dat Romney de uitdager van Obama gaat worden.
De verkiezingen in Frankrijk blijven spannend, de opmars van Sarkozy om zijn achterstand op Hollande weg te werken, viel even stil.

De Titanic is nu precies 100 jaar geleden gezonken, misschien is dat de reden waarom de oude post “zit Bernanke op de Titanic” uit 2010 al weken zo merkwaardig populair is, al is hij wel nog steeds erg actueel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten