6 april 2012

Weer zorgt voor tegenvaller banengroei in VSDe werkgelegenheidsgroei in de VS viel met 120.000 behoorlijk tegen. Het aantal uitzendkrachten groeide niet, er werden slechts 1000 ambtenaren ontslagen, daar lag het niet aan. In de industrie groeide de werkgelegenheid met 37.000, een flink aantal voor een al decennia krimpende sector. De participatiegraad daalde weer. Wel goed waren o.a. de daling van het aantal langdurig werklozen, een minieme daling van de werkloosheid (door krimp beroepsbevolking vorige maand).

ADP had 206.000 banen gezien, de initial claims voor werkloosheid waren lekker laag en daarom dacht de consensus dat er 205.000 banen bij zouden komen.
De laatste maanden zijn we verwend geraakt door flink meevallende bangengroeicijfers met nog eens positieve herzieningen van de vorige maanden op de koop toe.

Gisteren blogde ik dat Bianco bang was dat de banengroei met ongeveer 72.000 zou kunnen tegenvallen om te corigeren voor het extreem warme winterweer. Er zijn veel te weinig banen ingevroren in de winter, zie het bovenste plaatje van Bianco. Als dit de reden is voor tegenvallende werkgelegenheidsgroei, dan zijn er ook tegenvallers voor april en mei te verwachten (alhoewel tegenvaller: de consensus slikt nu het verhaal van het warme winterweer vermoedelijk als zoete koek en dan valt het niet meer tegen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten