9 april 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week (2-11 april)

Het belangrijkste economische nieuws was de tegenvallende banengroei in de VS: 120.000 waar men op > 200.000 had gehoopt. De tegenvaller wordt toegeschreven aan een echocorrectie op het milde winterweer, dat de banengroei ongeveer 72.000 extra opstuwde tot februari. Ook de ISM’s de barometers voor het wel en wee voor industrie en diensten kwamen los. De industrie viel mee, de diensten een tikje tegen, maar beide waren goede cijfers. Ook het onderdeel werkgelegenheid was goed en samen met de initial claims lijkt de tegenvallende banengroei niet een nieuwe trend te worden.
De werkloosheid daalde een fractie van 8,3% naar 8,2%, maar er waren problemen met het bestand van het Household Survey waarmee dat bepaald werd (er waren ineens 287.000 ambtenaren zoek).
De autoverkopen waren iets omlaag in maart, maar de chain stores deden erg goede zaken in maart.
Zorgelijk in de VS was vooral ook dat de Citigroup Economic Surprise Index flink daalde richting negatief gebied: het economisch nieuws valt even niet meer mee in de VS.

De PMI’s, barometers van de industrie in de diverse landen waren weinig schokkend, nauwelijks anders dan vorige maand. In Europa stegen de PMI’s voor de diensten in Duitsland, Italië en Frankrijk, voor de industrie was er een daling in Frankrijk en een stijging in Italië. Verrassend was de positieve Chinese PMI.

In Europa mislukte een veiling van Spaanse staatsleningen, Spaanse banken vertikten het om fors in te slaan. De Spaanse rente steeg bedenkelijk veel. De tweejaars CDS protectie rate staat weer boven de tienjaars rente, een teken van stress. De Eurocrisis is weer terug op de agenda. Deze week moet Italië weer vol aan de bak. De zelfmoord van een Griekse apotheker laat de wanhoop aldaar goed zien.

De Chinese yuan was de afgelopen week zwak. De inflatie viel 0,2% tegen. De PMI’s voor de industrie en de diensten waren beter. De Chinese beurs houdt zich eindelijk relatief goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten