3 april 2012

ISM en de SP500




De laatste jaren steeg (en daalde) de S&P500 vaak in lijn met de ISM. Op jaarbasis is het verband sterk. Deutsche Bank’s Jim Reid en Stephen Stakhiv concluderen uit het verband tussen ISM en de S&P (ik heb hun idee gejat via FT Alphaville en er bovenstaande plaatjes van gemaakt) dat de S&P nog wat ondergewaardeerd is.

Voor timing van verkopen was de indicator af en toe een ramp: je werd in 2008 te optimistisch. Als timing voor kopen ziet een en ander er al beter uit. Eind 2002/begin 2003, in 2009 en eind 2011 zag je dat aandelen veel te goedkoop waren . Vanaf 2009 had je er duidelijk wel wat aan.

Als je de ISM goed kunt voorspellen, dan kun je vaak ook de S&P 500 goed voorspellen. Vooral als je ziet dat de ISM onder de ongeveer 48 gaat dalen dan kun je maar beter afscheid van aandelen nemen, maar als je ziet dat de ISM duidelijk gaat oplopen, dan kun je je meestal (geen garantie helaas) volladen met aandelen.

Helaas is de ISM heel moeilijk te voorspellen (de efficiënte markt forceert dit: er is te veel geld mee te verdienen en er treedt arbitrage op naar wat de beste modellen over de ISM zeggen). Het is niet altijd onmogelijk de ISM te voorspellen. Na 2008 ging de ISM tamelijk precies lopen als het gemiddelde van nadat de vorige zeven recessies waren afgelopen, zoals ik tot voor kort elke maand blogde. Nu zijn we te ver in de cyclus om dit als handvat te gebruiken en heb ik een ander voorspelmodelletje. Dat doet het redelijk, maar lang niet perfect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten