20 april 2012

Winstresultatenseizoen VS verloopt goed

De winstlijnen voor 2012 en 2013 buigen omhoog na een flinke val. Normaal is een geleidelijke daling na een overoptimistische start. Kennelijk is men overpessimistisch geworden over de winsten en moet men corrigeren richting normaal overoptimistisch.

Die ombuiging komt niet helemaal als verrassing uit de lucht vallen. Winsttaxaties zijn stroperig en nemen veranderingen van de ISM en Chinese PMI slechts langzaam tot zich: men doet er zo’n drie maanden over om een en ander goed af te wegen. Het tegenvallen van de Citigroup Economic Surprise Index geeft aan dat die stijging van de winstverwachtingen niet lang door gaat zetten. De zorgen over hoge winstmarges zijn een beetje weg aan het ebben, maar de zorgen over de groei van de revenuen niet.

78 van de 500 bedrijven van S&P rapporteerde, 22% van marktkapitalisatie. 79% van de winsten vielen mee (77% is normaal, de meeste bedrijven weten analisten er wel van te overtuigen dat ze hun winstverwachtingen vlak van te voren niet te hoog moeten maken), maar Bianco merkte terecht op dat wel gebeurde na fikse neerwaartse bijstellingen. We zijn nu al blij met +4%, terwijl we half 2011 nog aan +12% zaten te denken. Dat verval van 12 naar 4% is meer dan gebruikelijk. Per saldo draait het erom of die buiging van de winstlijnen doorzet: dan kun je op fundamentele gronden positief op de S&P zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten