24 april 2012

Amerikaanse droom kwijnt weg; jeugd houdt niet meer van auto rijden


We leven in rare tijden. Zo blogde ik al over Japanse jongeren die niet langer geïnteresseerd zijn in seks, in onderontwikkelde landen die kredietwaardiger zijn dan ontwikkelde landen en nu worden we opgeschrikt door Amerikaanse jongeren die niets meer zien in auto rijden (in Japan is dit overigens nog extremer).

Per hoofd van de bevolking wordt nu in de VS even weinig gereden als in 1995. Zo erg is Amerika van de kook geraakt door de kredietcrisis. Het zijn vooral de jongeren onder 35 die veel minder rijden.

De auto, het symbool van onafhankelijkheid, heeft voor een steeds groter deel van de Amerikaanse jeugd afgedaan. Ze zitten liever achter de computer, chatten op facebook etc, lenen af en toe de auto van pappie en zeggen milieubewuster te zijn. Zuinige auto's zijn in, ze rijden nu 24 mijl per gallon benzine tegen 24 nog maar enkel jaren geleden.
De jeugd is te lui om een rijbewijs te halen, ze laten zich afschrikken door minder subsidies/ schoolcursussen om vroeg je rijbewijs te halen. In tien jaar tijd steeg het aantal 30 minners boven de vijftien zonder rijbewijs van 21% naar 26%. Dit komt niet alleen door de hoge jeugdwerkloosheid. Ook onder de bonusgraaiende veelverdienende jeugd wordt er minder gereden. Voor een deel zijn het Zeeuwse meisjes die het vertikken zo veel voor benzine te betalen.
De autofabrikanten hopen die milieubewuste jongeren weer autogek te maken met leuke elektrieke autotjes met Spottify en sociale media hulpmiddelen.

FT Young Americans turn away from driving: http://www.ft.com/cms/s/0/78420798-895c-11e1-bed0-00144feab49a.html#ixzz1sZ0s92qB
plaatje:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten