25 april 2012

Eerst karrenvrachten zuur, dan minder zuur: kan de VS wat Europa ex Duitsland niet kon?


Eerst het zuur (2011) en dan nog meer zuur (2012) en nog veel meer zuur (2013): zo gaan de extra overheidsbezuinigingen in Europa ex Duitsland. Dat is zeer slecht beleid, het moet zijn: eerst heel veel zuur, dan veel zuur en dan weer minder zuur. Zo kreeg Balkenende na het zuur het zoet waar je de verkiezingen mee wint. Zo moet het in de Amerikaanse presidentscyclus.

Zo schiet het niet op: elk jaar meer bezuinigen. Je moet een keer de volle laag nemen en dan afbouwen: Dan drukken die bezuinigingen maar een keer op de groei en de jaren erna waarin er bezuinigd wordt maar steeds minder dan krijg je meer groei. Duitsland deed dat. Frankrijk nam gas terug vanwege de verkiezingen dit jaar, maar mag volgend jaar weer meer doen (tenminste, als Hollande niet Wilderiaans gaat zeggen dat Europa de boom in kan en dat bezuinigen iets is voor andere landen dan Frankrijk). Je mag hopen dat Italië, Ierland, Spanje en Portugal in 2013 met minder af kunnen, maar dat is bepaald niet zeker.

Nederland plande een en ander ook verkeerd: je moet twee jaar voor de verkiezingen in de afbouw zitten en daarvoor flink bezuinigen (eerst het zuur, dan het zoet). Maar nee, ook Nederland bezuinigt drie jaar op rij meer. Zo houd je geen consumentenvertrouwen meer over. Gelukkig voeren we dadelijk de rijkrekenrente in en dan zijn bijna alle pensioenzorgen voorbij en kan het vertrouwen misschien toch herstellen.

In Amerika loopt men zonder actie tegen enorme bezuinigingen in 2013 aan (het thema van de fiscal cliff). Het plaatje van Credit Suisse laat zien dat dit wel eens kan uitlopen op 4% bezuinigingen. Dat gaat niet gebeuren, maar misschien wel 2,4%. Vanwege redenen die ze niet uit konden leggen veronderstellen ze dat het beperkt blijft tot 1% en dat dit om even onduidelijke redenen de groei in de VS nauwelijks gaat drukken in 2013. De presidentscyclus eist dat in 2013 een grote stap gemaakt gaat worden en presidenten worden sinds Nixon voldoende geïndoctrineerd dat dit de enige manier is om herkozen te worden en gehoorzamen braafjes aan die doctrine die leert dat je in je eerste regeerjaar zo veel mogelijk zuur moet nemen. Toch zegt de consensus: this time is different, deze keer gaat men nauwelijks extra zuur nemen. Zou Amerika echt net zo dom als Europa zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten