13 april 2012

Schaliegas rukt op: voorraden in wereld/ lagere VS gasprijzen



In de VS zijn de aardgasprijzen bezig aan een spectaculaire duikeling. Nergens is aardgas zo goedkoop. Dat komt allemaal door de snel groeiende schaliegasproductie in de VS. Die arme luitjes in Noord Dakota, waar het meeste schalieaardgas de grond uitspuit, betalen daardoor dit jaar al 42% meer belasting dan vorig jaar.
Die lage aardgasprijs zorgt voor eengroeiende belastingstelling van speculanten in grondstoffen. Ze geloven steeds sterker in stijgende aardgasprijzen en ze handelen erin dat het een lieve lust is. Het lijken wel particuliere beleggers in staatsleningen.

Het onderste plaatje laat de geschatte voorraden van schaliegas in de wereld zien. China staat bovenaan en ook Amerika heeft zeer veel schaliegas. Latijns Amerika heeft ook een heleboel en de rest van de werld zit er maar schameltjes bij. In Europa heeft Polen behoorlijk veel, zelfs na de nieuwe schatting waarbij 85% van de oude schatting werd afgehaald. Polen probeert wanhopig meer schaliegas te winnen, maar is daarin niet zo succesvol als noord dakota, ook al voelt Putin een bedreiging vanuit Polen in de positie van Rusland als hofleverancier van aardgas in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten