22 april 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week (15-22 april)


 Apple bleek ook omlaag te kunnen, is een aanjager van volatiliteit geworden. Men houdt het hart vast voor de resultaten (in het verleden vielen die in 88% van de gevallen mee), de verwachtingen zijn bijzonder hoog gestemd. De winsten over het eerste kwartaal in de VS vallen mee, iets meer dan gebruikelijk, de financials voorop, al lijkt dat de financials niet erg te helpen vanwege angsten dat ze hun winsten niet kunnen vasthouden vanwege hypotheekproblemen van de armste 99% van Amerika.

Technologie blijkt nog steeds te kunnen bekoren en met nieuwe dingen te komen waar we nooit van gehoord hadden zoals Microsoft met Lync en Sharepoint, naast nieuwtjes over office en de dreigende upgrade naar Windows 8. Of Intel met ultrabooks, dunne tablets/ notebooks met hun speciale chips.

Het economische nieuws viel tegen in de VS. De initial claims bleven te hoog, het sentiment van de bouwers NAHBMI daalde van 28 naar 25, de voorlopers van de ISM Empire manufacturing en Phillyfed daalden (deelindices van Phillyfed waren meest OK), housing starts en permits vielen tegen, de groei van de leading indicators zwakte af (ex de door de FED gemanipuleerde was er zelfs een daling). De retail sales waren weer wel heel sterk over maart (en vermoedelijk april).

In Europa was het economische nieuws beter: in Duitsland steeg de ZEW, en de IFO (op 109,9  een hoog cijfer), in Italië viel de handelsbalans mee, net als het overheidstekort en de nieuwe orders. In het VK daalde de werkloosheid en stegen de detailhandelsverkopen keurig.

 In Europa konden Spanje en Italië eenvoudig aan nieuw geld komen en dat was een meevaller. Frankrijk boerde wat minder goed, nu de kansen van Sarkozy zo goed als afgeschreven zijn. Ook Nederland moet nu structureel wat duurder lenen ten opzichte van Duitsland en na de anti Europa capriolen van Wilders zal er dat niet beter op worden. De rating agencies willen de VS verder afwaarderen en als ze hun zin krijgen, dan krijgt Nederland ook wel zijn beurt. Het Westen is een anachronisme en niet langer AAA, dat is alleen weggelegd voor degelijke opkomende economieën en hun lichtende voorbeelden Singapore en Australië.

Het IMF is nijver bezig nieuw geld op te halen en heeft straks $400 miljard extra om Europa uit de brand te helpen.

De yuan mag tegenwoordig wat meer fluctueren, maar van de weersomstuit is de yuankoers niet meer van zijn plaats te krijgen. Misschien dat de laatste woorden van de PBoC dat de yuan wat zwakker moet worden meer indruk maken. De buitenlandse investeringen in China (FDI) waren in maart negatief, ongebruikelijk. Toch zijn de brokers in een snel groeiende meerderheid positiever aan het worden over China (en dat doen ze niet met de Eurocrisis en de macro van de VS).

India en Brazilië verlaagden hun rentes.

 De rente is haast niet vooruit te branden, ook al lopen de ingeprijsde inflatieverwachtingen in de VS ( 5 jaar 5 jaar vooruit) op en staan met 2,7% toch wel erg veel hoger dan de tienjaarsrente. D.w.z. QE3 ligt voorlopig in de koelkast tot de inflatieangsten voldoende zijn afgekoeld tot 2%-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten