15 april 2012

Grootste voedselconsumenten: per land en uitgedrukt in Big Macs
In het artikel Grocers' green signaleerde The Economist dat China in alweer een markt het grootste is geworden: de voedselmarkt (China overtakes America to become the world's largest grocery market)
Dat China de grootste markt is komt alleen door het enorme aantal inwoners, niet door de hoge uitgaven per inwoner (die staan keurig rechts in de tabel van The Economist). Zo komt India ook hoog in de ranglijst, ook al geeft men daar maar heel weinig aan voedsel uit per inwoner.

Ik heb een tabel toegevoegd wat de ranglijst zou zijn van die grote landen als ze al hun geld dat ze aan voedsel besteedden hadden opgemaakt via het oppeuzelen van Big Macs. Dan krijg je een beetje de voedselconsumptie qua koopkrachtpariteit.
Dan zie je per hoofd dat Frankrijk bovenaan staat met een hypothetische consumptie van 1070 big macs, gevolgd door Engeland met 958 en Australië met 909. Rusland staat op een verrassend hoge vierde plaats met 874, nog voor Amerika (698) en Japan (745).
In Duitsland heeft men overduidelijk niet veel over voor voedsel (het is leven als God in Frankrijk, niet in Duitsland).
De andere BRIC's bungelen met Indonesië onderaan. Omdat big macs in Brazilië extreem duur zijn en in Mexico goedkoop, staat Mexico toch hoger dan Brazilië, ook al geeft men in Mexico heel wat minder uit aan voedsel per hoofd dan in Brazilië.


bron: • http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/04/daily-chart-3 en The Economist tabel voor Big Mac prijzen uit post van januari dit jaar op mijn blog http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2012/01/big-mac-zwitserse-frank-meest.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten