30 april 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Het economisch nieuws uit de VS viel deze week weer tegen. Het BNP groeide maar 2,2% (Groot Brittannië had -0,2%, wij in Europa zouden heel blij zijn met zo’n cijfer) terwijl 2,5%+ was verwacht. Dat lag aan de overheidsuitgaven die 0,6% krompen (onverwachts, er was herstel na de dalingin het vorige kwartaal verwacht). Voorraden droegen 0,6% bij, hetgeen somberder makte voor het komend kwartaal. In de investeringsgroei zat ook een beetje de klad, maar de huizenbouw die trekt overtuigend aan. Consumptie groeide 2,9% en maakt nu 71,2% van het BNP uit, een record.

De Chicago Activity Index, een samenraapsel van zo ongeveer alle surveys daalde een beetje en dat duidt op groei beneden trend. Het aantal initial claims voor werkloosheid stabiliseerde en dit wijst ook op lage groei.
Pending home sales waren beter, Case Shiller huizenprijzen minder slecht. Orders voor duurzame goederen daalden fors.

De FED deed zoals afgesproken was niets, alleen wat bezorgdheid over de fiscal cliff werd gespuid. Sommige FED gouverneurs waren wat optimistischer over de groei geworden bij hun voorspellingen, maar dat zijn ze vast weer aan het heroverwegen.

$ 16 miljard 5 jaar TIPS, voor inflatie geïndexeerde leningen raakte de staat kwijt tegen een record lage (reële) rente van -1,16%, een teken dat men geen vertrouwen heeft in economische groei maar wel in stijging van de inflatie. QE3 ligt voorlopig erg moeilijk. Cyclische aandelen zitten even in het slob.

Het winstseizoen loopt nog steeds goed, niet alleen dankzij Apple, maar de resultaten waren wel minder verrassend goed dan de afgelopen weken. Voorlopig houdt dit de beurzen overeind, als het winstseizoen afloopt, dan moet men deze oppepper tot juli ontberen. Er zitten wat winstwolkjes aan de horizon door de daling van de productiviteit vanwege lage groei BNP en goede groei werkgelegenheid ex overheid.

In Europa blijft men maar sombere verhalen over Spanje produceren, de downgrade door S&P van Spanje (met belofte dat meer op komst is) werd goed opgevangen. Het consumentenvertrouwen kreeg een deuk in Italië. Nederland zorgde via het Kunduz-akkoord voor een lichtpuntje. De voorlopige PMI’s vielen tegen, ook daling in Duitsland.

 In Japan beloofde de Bank of Japan voor 10000 miljard yen staatsleningen te kopen, niet genoeg om de speculanten blij te maken, maar toch weer een aardige druppel in de liquiditeitsvijver.

In China steeg  de HSBC PMI, maar men importeert minder grondstoffen zoals ijzererts met bijbehorend prijsgeweld. Zuid Korea had een aardige bijna 4% groei in het eerste kwartaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten