17 april 2012

Amerikaanse retail sales (te) sterk


Na een lusteloos eind van 2011/januari 2012 geven de consumenten hem weer van katoen in de VS. In februari en maart waren de detailhandelsverkopen heel sterk en april lijkt ook sterk te worden. De Amerikaan rijdt gewoon wat minder in een stuk zuinigere auto's , stookt wat meer goedkoop aardgas en houdt nu wat dollartjes over om te consumeren.

De trendgroei van de detailhandelsverkopen lijkt een heel klein beetje te gaan stijgen. De ISM heeft de sterkte van de retail sales (de beste proxy voor de finale vraag) nog niet helemaal goed doorgegeven en dat biedt tegenwicht tegen de neerwaartse invloed straks van de niet meer dalende intial claims (de andere proxy voor de finale vraagontwikkeling) voor werkloosheid. De ISM lijkt daardoor nog iets te gaan stijgen, maar vanaf juni/juli lijkt er een niet erg grote daling te komen.

Het slechte nieuws is dat de rode stippellijn in het plaatje van Benderly (nu Applied Global Macro Research) te ver boven de blauwe lijn is gekomen. Je kunt daarom vol vertrouwen voorspellen dat over enkele maanden de rode stippellijn gaat dalen tot onder de blauwe lijn (en dan kermt men weer over de nakende dubbele dip in de VS die verergerd gaat worden door het fiscale ravijn waarin Amerika stort in 2013 volgens Strategas).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten