19 april 2012

Dreigende nationalisatie van YPF laat weer eens de risico’s van Opkomende Markten zien: lijstje met 10 grootste nationalisaties grondstoffenproducente


In Argentinië trok mevrouw Kirchner weer eens de stoute schoenen aan met haar besluit om het oliebedrijf YPF (what is in the name; het staat voor Olievelden van de Staat) te nationaliseren, af te pakken van Repsol, het toch al zo geplaagde Spaanse olieconcern. De cartoonisten grepen hun kans via het plaatje waarbij Rajoy losgeld vraagt voor Messi.

Zo word je weer met je neus op de feiten gedrukt: Emerging Markets hebben extra risico's.
De FT had gisteren een lijstje met grote nationalisaties van olieconcerns/ grondstoffenproducenten na de Tweede Wereldoorlog:
1. Mexico dat alle oliebedrijven nationaliseerde vanwege de angst van Salinas dat de oliemagnaten via de CIA erop uit waren om hem af te zetten. Pemex ontstond en de gebrekkige technologie sindsdien is een van de belangrijkste redenen waarom de oleirpoductie van Mexico terugloopt en er zo weinig nieuwe olievelden worden aangeboord.
2. Iran dat onder Mossadeq in 1951 Anglo Iranian (nu BP) nationaliseerde
3. Codelco, de grootste kopermijn in de wereld die door Allende in 1973 werd genationaliseerd. Als dank zette de CIA hem af en bracht Pinochet in het zadel, die Codelco overigens niet denationaliseerde.
4. Libië vond in 1971 dat BP maar eens af moest zien van het Sarir veld. Dat vond navolging in 1972 bij Saddam hoessein en ook Aramco kwam op vergelijkbare ideeën, maar nationaliseerde wat eleganter.
5. Fidel Castro legde beslag op alle Amerikaanse suikerplantages/ raffinaderijen etc. in 1959. Tot op de dag van vandaag is het de CIA niet gelukt Fidel een kopje kleiner te maken.
6. In 2007 vond Chavez het welletjes met de Orinoco belangen van Exxon Moblie en Conoco Philips
7. Yukos werd door Putin cadeau gedaan aan Rosneft vanwege snode plannen politiek actief te worden en de belangen van Putin te schaden. Yukos vond dat ze voor $100 miljard benadeeld werden.
8. Evo Morales hield woord en nationaliseerde de olie- en gasbelangen toen hij aan de macht kwam in 2006
9. Ecuador naastte de belangen van Occidental, ter waarde van slechts ca $ 1 miljard
10. In 1956 nationaliseerde Nasser het Suez kanaal in ‘Operation Dignity and Glory’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten