28 april 2012

Groei eerste kwartaal VS: tegenvallend maar herstel huizenbouw gunstig

De groei van het BNP in het eerste kwartaal van 2012 viel iets tegen met 2,2%, hierboven netjes uitgesplitst door Ecompic. De voorraden groeiden behoorlijk en daardoor is men benauwd voor minder groei in het huidige kwartaal. Import en export groeiden keurig, gunstig voor de wereldhandel.

De negatieve verrassing zat vooral in de overheidsuitgaven, na het slechte vierde kwartaal met die dikke min van de defensieuitgaven rekende men op een plus, maar andermaal werd er flink bezuinigd op de overheidsuitgaven. Vanaf het derde kwartaal lijken de overheidsuitgaven weer positief te worden (om dan last te krijgen in 2013 van de fiscal cliff, maar hier gaat de lokale overheid niet aan meedoen).

Ook de investerinsgroei viel wat tegen, vooral construction en software & equipment (door de belastingvoordeeltjes zijn er wat investeringen naar voren gehaald in het laatste kwartaal van vorig jaar, dus dat komt wel weer goed).
Calculated Risk was lyrisch over de bijdragen van de huizenbouw, residential investment. Dat is de enige goede leading indicator en die gaat nu fier omhoog. D.w.z. de economische groei gaat verbeteren. Na enige tijd vindt construction dan ook altijd braaf het pad omhoog.

Consumptie was met +2,9% sterk en daarmee samenhangend was de finale vraag ook OK.
De nominale groei was 3,8% en daarmee beneden de 4% dus er zijn op grond daarvan weer wat somberaars die een recessie zien (zo blogde ik al even terug).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten