7 april 2012

Chinese yuan is snel duurder aan het worden maar nog steeds te goedkoop



Er begint de laatste tijd twijfel te ontstaan aan de concurrentiekracht van China. Is de yuan wel goedkoop? Zou deze wel eens kunnen gaan devalueren? Sinds het plotselinge handelstekort van begin dit jaar zie je ineens het rotsvaste geloof dat de yuan blijft revalueren tot China erbij neervalt wankelen.
Het plaatje van BAML hierboven laat zien dat de Chinese yuan qua koopkracht heel snel zijn onderwaardering aan het kwijtraken is (via hogere inflatie en ook nog eens appreciatie van de yuan). Als China echt rijk wordt, dan zal uiteindelijk de yuan (renminbi) overgewaardeerd raken op basis van de koopkract zoals uiteindelijk na vele jaren ook met de yen gebeurde. Maar dat zal waarschijnlijk niet in een helemaal rechte lijn gaan.

Hieronder volgt een samenvatting van Kirsten Rauwerda van het uitgebreide verhaal van mijn collega Ted Scott hierover:

China heeft de afgelopen twintig jaar geprofiteerd van een export geleide economische groei door de kunstmatig laag gehouden yuan. Veel van de overschotten op de handelsbalans en de buitenlandse valutareserves gebruikte China om Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Dit drukte de rente op Amerikaanse staatsobligaties zodat de Amerikaanse overheid haar grote tekort op een goedkope manier kon financieren.

Sinds 2005 heeft China haar munt geleidelijk in waarde toe laten nemen en is de munt niet meer ondergewaardeerd. Daardoor zijn Chinese producten minder goedkoop geworden voor grote afnemers van Chinese producten zoals de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan. Daarnaast zijn de productiekosten van Chinese producten flink toegenomen door stijgende loonkosten. In combinatie met de slechte wereldwijde economische omstandigheden heeft dit over februari 2012 geleid tot het grootste handelstekort sinds 1998. De komende jaren zal de lopende rekening van China omslaan van een overschot naar een tekort als de handelsbalans blijft dalen.

De gevolgen van deze ontwikkelingen kunnen groot zijn. Niet alleen is de tijd van goedkope Chinese producten voorbij, ook de goedkope financiering van het Amerikaanse tekort staat op de tocht als China gedwongen zal zijn om haar beleggingen in Amerikaanse staatsobligaties te verkopen. Als de Fed niet bereid is om het Amerikaanse tekort monetair te financieren zullen binnenlandse besparingen moeten worden ingezet om het tekort te financieren. Dit heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor de groei van de Amerikaanse economie.

De uitdaging voor China is om de economische groei op gang te houden met dalende exporten en investeringen. Met name een hogere binnenlandse consumptie zal een harde landing van de Chinese economie moeten voorkomen. Mocht dit niet lukken dan is het verleidelijk voor China om opnieuw de yuan kunstmatig te verlagen om de Chinese export weer te stimuleren. Ted denkt dat dit een reële mogelijkheid is voor de komende jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten